Grote zorgen over mogelijk AZC in Lochem: ‘’Er wordt gesproken alsof het al besloten is’’ 

Grote zorgen over mogelijk AZC in Lochem: ‘’Er wordt gesproken alsof het al besloten is’’ 

Het terrein van Pactum - Foto: Gemeente Lochem 

LOCHEM – Ter Apel is overvol en door de spreidingswet moeten gemeenten meehelpen: een nieuw asielzoekerscentrum wordt daarom mogelijk de nieuwe realiteit voor de gemeente Lochem. Daar vond afgelopen dinsdagavond een raadsvergadering plaats over de mogelijke komst van een AZC aan de Ampsenseweg in Lochem. Het COA wil daar voor een langere periode asielzoekers gaan opvangen. 

Tijdens de raadsvergadering waren er elf insprekers, bestaande uit omwonenden en bewoners die hun zorgen uitten. Die maken zich onder andere zorgen over veiligheid, overlast en het werkelijke aantal van het ACZ.

Slechte communicatie  

Bewoners zijn namelijk niet te spreken over de communicatie vanuit de gemeente. ‘’Er wordt gesproken alsof het al besloten is’’, zegt een van de insprekers. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve besluit open kaart te spelen. ‘’Vandaag is dit onderwerp besproken door het college van burgemeester en wethouders. We stellen voor om maximaal 250 asielzoekers op te vangen voor een periode van vijf jaar.’’ Volgens Van ’t Erve moet de verantwoordelijkheid van zorg en onderwijs bij het COA liggen, en niet bij de gemeente. Hij geeft aan nu al wachtlijsten te hebben bij de huisarts.

De zaal reageert geschokt op de mededeling. ”Wij stellen al weken vragen, en nu komt u met dit?”, zegt een bewoner boos. Van ‘t Erve geeft aan de bal steeds bij het COA gelegd te hebben. Bertus Krassenberg is fractievoorzitter van Meedenken met Lochem en vertelt aan UPD8 dat bewoners meegenomen moeten worden. ‘’Het is heel erg belangrijk dat er naar de inwoners van Lochem geluisterd wordt. Het maakt grote impact, dus ze moeten goed meegenomen worden in het proces.’’ 

Bekijk hieronder de videoreportage van de raadsvergadering afgelopen dinsdagavond.

Volgende stappen  

Bureau Beke is een onderzoeksbureau op het gebied van veiligheid en criminaliteit en gaat eerst onderzoek doen rondom de kwestie. De gemeenteraad gaat over drie weken weer vergaderen over het onderwerp en zal dan beslissen wat de volgende stappen zullen zijn. Bewoners kunnen zich ondertussen aanmelden om deel te nemen aan een klankbord. 

Over de auteur

Victor Schipper

Mijn naam is Victor Schipper, 21 jaar en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een ambitieuze student die uitdaging zoekt door mee te doen aan verschillende honoursprojecten binnen de SvJ. Momenteel loop ik mee op de redactie van RTV Connect en ben ik werkzaam als freelance journalist. Ook ben ik actief betrokken bij de NVJ en help ik mee met het organiseren van evenementen voor Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Daarnaast ben ik Vicevoorzitter van Studievereniging LeF (Letterlijk en Figuurlijk) van de opleiding Journalistiek. Ik heb een passie heb voor de schrijvende journalistiek met een specialisatie in burger, politiek en maatschappij. Als freelancer ben ik inzetbaar voor het schrijven van (nieuws) artikelen en columns.