Zijn vleesvervangers gezonder alternatief voor een dieet met vlees?

Zijn vleesvervangers gezonder alternatief voor een dieet met vlees?

Valentijn Klok experimenteert met verschillende smaken en structuren.

Verschillende groente-goeroes zijn het erover eens: een veganistisch dieet is het gezondste dieet dat er is. Zo’n dieet bestaat vooral uit groenten, fruit en vleesvervangers. En aan dat laatste zitten een aantal haken en ogen, meldt onder andere het Algemeen Dagblad. Zijn deze vleesvervangers, van bijvoorbeeld soja, wel zo gezond als we denken?

De meeste vleesvervangers bestaan voor een groot gedeelte uit soja, vaak in combinatie met verschillende eiwitten uit bijvoorbeeld tarwe of ei, meldt een onderzoek van NPO Kennis. Volgens voedingsdeskundigen van het Voedingscentrum bieden vleesvervangers een waardevolle bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Plantaardige eiwitten, die in veel vleesvervangers voorkomen, zijn vaak lichter verteerbaar dan dierlijke eiwitten, en kunnen een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn vleesvervangers vaak vetarm, wat gunstig kan zijn voor mensen die hun vetinname willen beperken.

Echter, niet alle vleesvervangers zijn gelijk. Sommigen bevatten toegevoegde zouten, conserveringsmiddelen en verzadigde vetten die de algehele gezondheid kunnen beïnvloeden, komt uit een onderzoek van NPO Kennis. Het gaat hierbij vooral om kant-en-klare vleesvervangers.

Volgens een artikel van EenVandaag is voedingsdeskundige Fleur Voerman geen fan van de kant-en-klare vleesvervangers die langzaamaan populairder worden. “Het is allemaal al voorbereid en er zitten te veel toevoegingen in. Ik zou eerder zelf burgers gaan maken, of niet kiezen voor een kant-en-klare vervanger, maar voor groente. We komen juist altijd aan groente tekort, dus het mooiste zou zijn dat je juist meer groente gaat eten,” vertelt ze in het artikel.

24Kitchen komt nog met een andere nuance. In een artikel op de website geeft Terry Schouten, gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl, aan dat de naam ‘vleesvervanger’ niet helemaal juist is. De naam geeft aan dat het een vervanger zou moeten zijn van vlees en dat de vervanger dezelfde voedingsstoffen zou moeten bevatten als het vlees zelf. In een goede vleesvervanger moet eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12 zitten, maar helaas is dat niet altijd het geval.

Dus hoewel zo’n plantaardige vegaschijf soms gezonder lijkt, zal je toch altijd nog even de ingrediënten op de verpakking moeten nalezen om erachter te komen of het écht binnen een gezond dieet past.

Vega(n)chef Valentijn Klok was bij ons in de uitzending om een alternatief op de welbekende kibbeling te bereiden: de bloemkool-kibbeling. Kijk hieronder hoe hij dit deed.

Over de auteur

Sanne Pellicaan

Ik ben Sanne Pellicaan en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de wereld om mij heen en verdiep me daarom in zoveel mogelijk journalistieke richtingen. Neem vooral contact met mij op als je nog een leuk nieuwtje hebt! E-mail: contact. sannepellicaan@gmail.com Telefoonnummer: 06-15311477