Politieke beroering: Studenten strijden voor renteverlaging en het kwijtschelden van schulden

Politieke beroering: Studenten strijden voor renteverlaging en het kwijtschelden van schulden

Renteprotest voor de Tweede Kamer

De rente op studieschulden gaat omhoog. Studenten moeten vijf keer zoveel rente betalen over hun geleende geld. Deze nieuwe maatregel gaat in vanaf 1 januari 2024, heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) laten weten. Studenten en studentenvakbonden, zoals de Landelijke Studentenvakbond, zijn het hier niet mee eens: 25 oktober was er een protest tegen deze renteverhoging. Het protest vond plaats in Den Haag voor de Tweede Kamer.

Op 1 september 2015 is het leenstelsel ingevoerd na afschaffing van de basisbeurs. Intussen is deze beurs weer terug, maar er is een grote groep studenten die tussen 2015 en 2023 geld heeft geleend bij DUO. Deze groep wordt ook wel de pechgeneratie genoemd. Begin deze maand is aangekondigd dat de rente op studieleningen vanaf 2024 zal stijgen van 0,46% naar 2,56%. Dat betekent dat de rente meer dan vervijfvoudigd is. De reden hiervoor is de stijging van de rente die de overheid moet betalen over leningen.

DUO laat weten hoe het verloop van deze rente in elkaar steekt: “Vorig jaar, na een lange, unieke periode van de rente op 0% gedurende 6 jaar, begon de rente weer te stijgen. En dit jaar is de rente nog hoger geworden. Voor studenten die nu studeren betekent dit dat zij vanaf 1 januari 2024 2,59% rente over hun lening berekend krijgen. Volgend jaar zal het rentepercentage opnieuw worden vastgesteld, dat kan hoger maar ook lager zijn.”

Er is in juni 2014 tijdens een Tweede Kamerdebat gezegd dat studenten geen leenangst hoefden te hebben, omdat de terugbetaalvoorwaarden zo voordelig waren. Zo heeft een aantal politici in de loop der jaren studenten aangemoedigd maximaal te lenen. DUO, als onderdeel van de overheid, heeft hier zelf echter nooit aan meegedaan: “We begrijpen dat studenten ongerust zijn, omdat het wel uitmaakt of je een heel laag rentepercentage bent gewend, en ze de doorrekeningen met het nieuwe rentepercentage zien. Leen daarom ook bewust: er staan rekentools op onze site om te bekijken wat je echt nodig hebt. Nu de basisbeurs opnieuw wordt ingevoerd, kun je misschien minder lenen.”

Edson Olf, lijsttrekker bij de politieke partij Bij1, laat in de radio-uitzending van Upd8 weten hoe hij aankijkt tegen deze veranderingen. Ook vertelt hij meer over de politieke besluitvorming:

Bovenstaand verhaal is voor veel studenten een schokkend bericht. Dit komt doordat studenten te maken hebben met de ene na de andere financiële klap. De rentestijging voor een studielening moet van tafel, is de boodschap van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Samen met studenten en afgestudeerden protesteerden ze woensdag 25 oktober voor de Tweede Kamer. “Pechgeneratie, wij eisen compensatie”, klinkt het door de speakers. Studenten houden borden omhoog met teksten zoals “niet mijn schuld” en “ik stuur wel een tikkie voor mentale schulden”.

Ondanks het slechte weer is de opkomst groot en wordt er luidkeels geroepen en gezongen. Verschillende politici zijn aanwezig om met de menigte in gesprek te gaan over hun standpunten. Opmerkelijk zijn dit slechts de politici die tegen de renteverhoging zijn. Zij spreken het publiek toe. Edson Olf van Bij1 spreekt zich uit over de studieschuld en meldt daarbij dat de partij de studieschulden wil kwijtschelden. Lilan Marijnissen van de SP spreekt zich uit over het, leenstelsel waarbij zij het definieert als een schuldenstelsel. Het moet blijken hoe groot het effect van de demonstratie zal zijn en wat de politiek zal besluiten.

Redacteur Hanna van Spijk was bij de demonstratie aanwezig en deed verslag:

Over de auteur

Isa Teuwsen

Isa Teuwsen (1999) is student Journalistiek aan de SVJ en journalist voor Upd8. Al van jongs af aan is ze geïnteresseerd in schrijven, dat is dan ook waar ze later graag iets mee zou doen. Verder ligt haar passie bij film en TV-series. Echter, heeft ze een breed interesseveld, en is ze ook gek van documentaires, portretverhalen en human interest stories.