Zesde nacht op rij teveel mensen Ter Apel, COA weet zich geen raad

Zesde nacht op rij teveel mensen Ter Apel, COA weet zich geen raad

Vluchtelingen op weg naar de EU.

TER APEL – In de nacht van vrijdag op zaterdag begon de reeks van ellende. Opnieuw verbleven er in het aanmeldcentrum in Ter Apel meer dan de afgesproken 2000 asielzoekers per nacht. Inmiddels is het maximum al voor de zesde nacht op een rij overschreden, en het nummer lijkt alleen maar te stijgen.

Eind januari was dit ook het geval, het werd te druk in Ter Apel waardoor er een maximum van 2000 asielzoekers per nacht werd opgelegd. Per 1 februari gaat de Spreidingswet in, deze wet regelt dat alle gemeenten asielzoekers moeten opnemen. De provincies hebben tot november de tijd om de plannen die zij met de gemeente maken in te dienen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er is niet een directe toename aan vluchtelingen in alleen Nederland. Na de coronapandemie ontstond er een compensatie-effect, waardoor er veel reisbeperkingen waren voor vluchtelingen. Deze zijn nu opgeheven, waardoor de instroom als meer dan voorheen wordt ervaren. Hierdoor missen er langetermijnlocaties. Veel opvangplekken die nu worden gerealiseerd, zijn tijdelijk. Het zijn crisisopvangplekken. Ana Karadarević, persvoorlichter VluchtelingenWerk Nederland houdt zich hiermee bezig. “Steeds als er een tijdelijke locatie sluit, worden asielzoekers weer naar Ter Apel gestuurd. Het wordt een vicieuze cirkel op die manier.” vertelt Ana. “Daarom is het van groot belang dat er goede en stabiele opvang komt. Om te voorkomen dat er weer asielzoekers buiten slapen, maar ook omdat het beter is voor hen om op één plek te zijn terwijl ze wachten op besluitvorming in hun asielprocedure.” gaat Ana verder. In Biddinghuizen is er een tijdelijke opvang locatie waar maximaal 1450 asielzoekers terecht kunnen. Maar die locatie gaat binnenkort dicht omdat er grote festivals plaatsvinden. Voor nu worden er hotels ingezet om een aantal asielzoekers in op te vangen.

Deze week hadden we Leon Veldt, de woordvoerder van het COA, te gast in onze radio-uitzending.

Over de auteur

Anisia de Kok

Als student journalistiek ben ik vastberaden om de rol van correspondent te omarmen. In mijn interviews leg ik de nadruk op connectie en begrip. Mensen voelen zich op hun gemak, waardoor ze graag hun verhaal delen. Als ik niet een artikel aan het schrijven ben, leer ik mezelf het liefst nieuwe dingen aan zoals gitaar spelen of een nieuwe taal! Ik hou van uitdagingen en ook de moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken, dus deze zul je veel tegenkomen.