Factcheck: bevorderen regelmatige orgasmes de werkproductiviteit?

Factcheck: bevorderen regelmatige orgasmes de werkproductiviteit?

Bron: Pexels - Dainis Graveris

Sommige mensen zijn er veel mee bezig, anderen helemaal niet: productiever zijn op het werk. Voor de eerste groep claimt LELO, een wereldwijd actief bedrijf in intieme producten, dé oplossing te hebben gevonden. Volgens LELO is de oplossing om productiever te zijn op de werkvloer namelijk het krijgen van orgasmes en/of het hebben van seks.

Dit valt te lezen in het ‘’LELO economy of pleasure-rapport 2023’’. Het bedrijf biedt eigen werknemers zelfs op jaarbasis vier extra vrije selflove dagen aan en pleit ervoor dat andere bedrijven dit voorbeeld volgen. Dit zal voor velen als muziek in de oren klinken, maar voordat iedereen naar de slaapkamer rent is de vraag in hoeverre het klopt. Upd8 Nieuws zocht het uit.

Onderzoek

Volgens het rapport van LELO voelt 80% van de ruim 7.000 respondenten verdeeld over Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Frankrijk, Zweden en Nederland zich meer ontspannen en minder gestrest na een orgasme. LELO koppelt dit aan geluk en meldt dat tien procent van de respondenten zichzelf 71 tot 80% productiever op het werk vinden als ze zich gelukkig voelen. Ruim 70% had het idee dat ze over het algemeen minder productief zijn als ze zich gestrest voelen.

Verschillende factoren

Yuri Ohlrichs is seksuoloog NVVS en sinds 1995 werkzaam bij Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers. Ohlrichs benadrukt dat het van meerdere factoren afhangt of seks en de eventuele bijbehorende orgasmes invloed kan hebben op de werkproductiviteit: ‘’Ik denk dat dat heel erg afhangt van hoe je je voelt na de seks, of je nog zin hebt om verder te gaan of dat je misschien genoeg hebt gehad en uitgeput bent en daardoor ook niet productief meer bent.’’

Daarnaast hangt het volgens Ohlrichs ook af van in welke sector je werkzaam bent en wat voor (fysieke) inspanning je daarbij moet leveren, al speelt het persoonlijke aspect de grootste rol. ‘’Het is een beetje hetzelfde als het bekende verhaal bij sporters: wel of geen seks voor de wedstrijd. Sommige sporters zijn er heel gefocust door omdat ze alle spanning in hun lijf kwijt zijn en sommige willen aan niets anders denken dan aan de wedstrijd zelf’’, aldus Ohlrichs.

Hoe meer hoe beter

In het rapport citeert LELO uit het onderzoek ‘’Money, Sex and Happiness: An Empirical Study’’ van het Amerikaanse National Bureau of Economics, uitgevoerd door David G. Blanchflower en Andrew J. Oswald, de volgende stelling: ‘’Hoe meer seks, hoe gelukkiger de persoon’’. Ohlrichs plaatst hier zijn kanttekeningen bij: ‘’Als je vanuit het positieve perspectief kijkt en leuke en plezierige seks hebt kan je er allebei of alleen, als je het alleen doet, er wel gelukkiger van worden. Maar soms kan seks ook een soort vlucht zijn of een reactie uit een soort routine en dan word je er niet per definitie gelukkiger van.’’ Bij de laatste groep doelt Ohlrichs onder andere op mensen met problematiek zoals een porno- of seksverslaving.

Conclusie

In de piramide van Maslow, de bekendste theorie over de hiërarchie van menselijke behoeftes, vormen de lichamelijke behoeftes het fundament van de piramide. Volgens die theorie behoort, naast onder andere voedsel, slaap en ademhalen ook seks hierbij. Ohlrichs bevestigd en nuanceert dit tegelijkertijd: ‘’Seks is ook een sociaal ding. Wat veel mensen leuk aan seks vinden is niet alleen het fysieke gedeelte maar ook de verbinding. Het is zeker een menselijke behoefte, maar in mijn ervaring wordt het ook vaak verward met nabijheid.’’

Of de bewering en het onderzoek van LELO helemaal sluitend is valt dus te betwistten en lijkt vooral af te hangen van de persoon, de omstandigheden en andere factoren. ‘’Er is niets eenduidigs over te zeggen. Dus ik denk dat het een voorbarige conclusie is die ik niet ondersteun’’, aldus Ohlrichs.

Over de auteur

Rick Nieborg

Mijn naam is Rick Nieborg (1999). Ik ben geboren en getogen in Zaandam, onder de rook van Amsterdam. Al vanaf jong houd ik van lezen en schrijven, hetgeen wat ik nu in de praktijk breng bij Upd8 Nieuws. Het liefst schrijf ik over sport, criminaliteit en maatschappelijke onderwerpen. Ik wil altijd het verhaal achter de persoon naar boven halen door mij scherp en objectief te verdiepen.