Nieuw Rapport concludeert dat Nederland tegen 2040 al klimaatneutraal moet zijn

Nieuw Rapport concludeert dat Nederland tegen 2040 al klimaatneutraal moet zijn

Pexels

Het   Plan Bureau voor de Leefomgeving  publiceert deze week en rapport over de haalbaarheid van de klimaatdoelen die Nederland zijn opgelegd . In 2050 moeten wij klimaat neutraal zijn, maar oPexelsPexepf dit gaat lukken is nog maar de vraag. Zeker met de nieuwe regels voor 2040.

De aanleiding voor dit onderzoek is een mogelijke ‘tussenwet’ die opgelegd moet worden door de Europese Commissie. Zij willen dat alle EU-lidstaten hun broeikasuitstoot in 2040 met 90 procent hebben verminderd in vergelijking met de uitstoot in 1990 . In de wet staat al genoteerd dat wij in 2050 klimaat neutraal moeten zijn. En  in 2030 moet de CO2 uitstoot met 55% zijn verlaagd. Er komt nu  dus nog een regel bij voor het jaar 2040. Klimaat neutraal betekent niet dat er geen uitstoot is, maar dat de hoeveelheid uitstoot wordt  gecompenseerd met het uit de lucht halen van dezelfde hoeveelheid CO2.

Aan de hand van bepaalde rekensommen en rechtvaardigheid voor Nederland (kijken naar wat haalbaar is)  heeft het PBL gekeken of deze regels dus haalbaar zijn. Volgens het PBL moet Nederland slechts ambitieuzer denken. Op basis van een rechtsvaardigheidsnorm zou Nederland zijn uitstoot al tussen de 89 en 147% moeten hebben verlaagd in vergelijking met 2040.

Deze nieuwe regel voor 2040 is momenteel nog  in discussie. Volgens het rapport is er nog te weinig draagvlak voor burgers en bedrijven om daadwerkelijk klimaat neutraal te worden. Nederland kan het wel, aldus het PBL, maar er moet draagvlak komen. Aan de rijkdom en welvaart ligt het in ieder geval niet. De bevolking moet zijn gedrag dus ‘haar levensstijl flink aanpassen’, meldt het PBL.

Maar wat betekent het voor het klimaat als er geen verandering komt? En hoe moeten we ons aanpassen om wel aan de maatstaf te voldoen? Dat zie je in het interview met Michiel van den Broeke, klimaatdeskundige,   hieronder: