87-jarige paus Franciscus brengt autobiografie uit

87-jarige paus Franciscus brengt autobiografie uit

Foto: Creative Commons

VATICAANSTAD – Afgelopen dinsdag is het nieuwe boek uitgekomen over het leven van paus Franciscus. Het is een autobiografie waarin de paus voor het eerst het verhaal van zijn leven vertelt aan de hand van wereldgebeurtenissen, vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 tot op de dag van vandaag.

Met de autobiografie tekent de 87-jarige Franciscus voor een primeur, want hij is de eerste paus die er een uitgeeft. Via voorpublicaties lekten de voorbije dagen al enkele opmerkelijke passages uit. In het eerste jaar van zijn studie valt de jonge Jorge Mario Bergoglio, bijna van zijn geloof als hij tot over zijn oren verliefd wordt. “Ik was op de bruiloft van een oom en raakte zeer onder de indruk van een meisje. Ze bracht mijn hoofd zodanig op hol dat ik een week lang alleen maar aan haar kon denken en zelfs moeite had met bidden. Gelukkig ging het weer voorbij en wijdde ik me met hart en ziel aan mijn roeping.”

Op het omslag van het boek prijkt de naam van paus Franciscus als auteur. Maar in werkelijkheid is dit megaproject geschreven door de Italiaanse journalist Fabio Marchese Ragona, een oude bekende van Franciscus (NOS). Marchese Ragona neemt de lezer chronologisch mee door het leven van de paus. Van zijn roeping op 21 september 1953 tot zijn intrede in het seminarium, twee jaar later.

Het boek, uitgegeven door HarperCollins, trok de aandacht toen delen ervan werden gepubliceerd waarin de Paus verklaarde niet van plan te zijn af te treden en zijn standpunten over zaken zoals de zegening van homoseksuele stellen en immigratie verdedigde. Daarnaast stelde hij dat Oekraïne ‘de moed’ zou moeten hebben om te onderhandelen met Rusland en de oorlog te beëindigen. Hij spreekt zich uit tegen antisemitisme, racisme, en discriminatie en benadrukt het belang van het beschermen van het menselijk leven vanaf de conceptie tot de dood (United States Conference Of Catholic Bishops).

In de studio was theoloog en hoogleraar Bart J. Koet te gast. Hij kwam onder andere praten over de essentie van deze autobiografie, de relevantie voor de hedendaagse wereld en wat voor gevolgen dit boek kan hebben op het beeld van de paus.

Over de auteur