Onrust rond vulkanisch gebied Campi Flegrei

Onrust rond vulkanisch gebied Campi Flegrei

Het Italiaanse gebied Campi Flegrei, in de buurt van miljoenenstad Napels, wordt de laatste weken steeds vaker opgeschrikt door aardbevingen die worden veroorzaakt door verzakkingen in de vulkanische ondergrond. De verouderde evacuatieplannen van het gebied worden op dit moment verbeterd door de Italiaanse regering.

Uit recente metingen van het INGV, het Italiaanse Instituut voor Vulkanologie, is gebleken dat er meer vulkanisch gas in de bodem vrijkomt dan ooit. Het is nog niet duidelijk of deze gassen een voorbode zijn van een eventuele uitbarsting. Mocht een uitbarsting voorkomen, zijn er actuelere evacuatieplannen nodig dan die op dit moment klaarliggen. Vorige week is door de regering een wet aangenomen, waarin een termijn van drie maanden is bepaald om de plannen te verbeteren.

Claudio Postiglione woont en werkt in Napels, de grootste stad dicht bij het vulkanische gebied. “De Napolitaanse bevolking is nog vrij rustig onder de situatie. Veel mensen leven al jaren op vulkanische grond en weten wat de risico’s zijn”. Toch blijft een realistisch evacuatieplan volgens Postiglione belangrijk, zodat de schade bij een uitbarsting zo beperkt mogelijk blijft.

Beluister onderstaande reportage over de huidige situatie in Campi Flegrei:

Over de auteur

Thirza Sonneveld

Thirza Sonneveld is een gedreven journaliste en studeert momenteel aan de Hogeschool Utrecht. Haar interesses binnen het vak liggen voornamelijk bij onderwerpen rond duurzaamheid, maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur. Contact: thirza.sonneveld@student.hu.nl