Terug uit de duisternis: Halloween’s herleving in hedendaags Amerika

Terug uit de duisternis: Halloween’s herleving in hedendaags Amerika

Laat de pompoenen weer glimlachen en de spoken hun dans beginnen, want Halloween is teruggekeerd in Amerika! Het ontwaken van de herfstdeuren heeft ons teruggebracht naar een wereld van griezelige activiteiten. Amerikanen zijn weer in de ban van kostuums, enge decoraties en snoepgoed. In de donkere uren van oktober viert Amerika opnieuw het feest van griezels en gezelligheid, iets wat wij in Nederland een stuk minder uitgebreid vieren.

De naam “Halloween” deed voor het eerst zijn opkomst in het 16e-eeuwse Schotland. Een naam zoals we die op de dag van vandaag kennen is afgeleid van “All Hallows’ Even,” de avond voor Allerheiligen. Hoewel deze naam zo’n 400 jaar geleden voor het eerst opdook, is Halloween een feest die men al kende sinds het prille begin van de christelijke jaartelling.

De wortels van Halloween reiken diep in het Keltische feest genaamd Samhain. Op 31 oktober, hun oudejaarsdag, vierden de Kelten in Ierland en Groot-Brittannië het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter, het nieuwe jaar. Terwijl de graanschuur gevuld was en het vee veilig in de stal, ontstaken de Kelten vreugdevuren en voerden rituelen uit, wellicht zelfs met offers.

Samhain betekende niet alleen feest, maar voor de Kelten opende op deze dag de ‘deur’ naar de onderwereld. Hierdoor konden zielen van de doden en mystieke wezens zoals feeën een tijdelijk bezoek aan onze wereld brengen. Om deze zielen te eren, werden overvloedige feestmalen gehouden, waarbij speciale plaatsen werden vrijgehouden voor de overledenen. Echter, niet alleen goedaardige zielen kwamen langs; ook slechte wezens zoals demonen konden door de zogenaamde deur glippen. Om zich te beschermen, schrikten de Kelten waarschijnlijk deze boosaardige bezoekers af door zich te vermommen, iets wat in het hedendaagse Halloween ook nog terugkomt.

In het onderstaande reportage wordt meer verteld over het vieren van Halloween vanuit een Nederlands en Amerikaans perspectief.

Deze reportage wordt ondersteunt door de muziek van:
Halloween The Pumpkin Head by Frank Schroeter
Free download: https://filmmusic.io/song/6663-halloween-the-pumpkin-head Licensed under CC BY 4.0: https://filmmusic.io/standard-license

Halloween Ghost Of The Dead Ballerina by Frank Schroeter
Free download: https://filmmusic.io/song/8269-halloween-ghost-of-the-dead-ballerina Licensed under CC BY 4.0: https://filmmusic.io/standard-license

Over de auteur

Eva Thijs

Eva (18) is al heel haar leven bezig met pen en papier. Vanaf kleins af aan schrijft ze verhalen en korte teksten over haar fantasiewerelden en alles in haar omgeving. Daar is ook haar passie voor de journalistiek ontstaan. Met haar mavo en havo diploma opzak begon ze begin dit jaar aan deze opleiding. Met haar familie in de radio- en televisiewereld was het ook voor Eva zo bedoeld om hier te eindigen. Ze hoopt de komende jaren nog veel te gaan leren.