Erwin van Maanen over de huidige situatie in de natuur

Erwin van Maanen over de huidige situatie in de natuur

Bloei in het Maximapark in het vroege voorjaar. Foto: Tabitha Bruin

Deze maandag kwamen landelijke organisaties ervoor uit dat zij de natuurdoelen niet haalbaar achten met de huidige plannen. Op den duur brengen bevuilingen natuurlijk effecten met zich mee. Door meer ammoniakuitstoot vanuit Nederland, en overwaaiend van ’t buitenland, kunnen er problemen in de biodiversiteit ontstaan. Het meten van ammoniakuitstoot is een uitdagende klus, daarom kun je ook kijken naar de gesteldheid van de dier- en plantsoorten. Korstmossen zijn daarvoor een uitstekend voorbeeld, net zoals de verstoring van voorplanting van de huidige bloemen.

Het wordt buiten veel warmer ten aanzien van jaren geleden. Dus die stijgende lijn van temperatuur die zich doorzet. Waardoor allerlei soorten fysiologisch gezien ontwikkelen in voortplanting. Het opgroeien en bloeien van soorten verschuift zich. Bepaalde planten komen eerder op, vogels gaan eerder zingen dan normaal gesproken, maar je ziet verschijnselen zoals amfibieën die dan eerder op trek gaan doordat er warmere periodes vroeg in het voorjaar zijn of aan het einde van de winter”, legt ecoloog Erwin van Manen (46) uit.

De natuur zorgt ervoor dat jij in dit seizoen meer dieren, bloemen en planten in het straatbeeld ziet dan voorheen. ‘De huidige bloemen zullen niet blijven, want in deze periode zijn er geen bijen in Nederland, ‘ constateert Robin van Boom (23) opzichter en uitvoerder van de groene ruimte. Er zijn minder bestuivende insecten in de winter, want door extreme weeromstandigheden overleven ze het niet. Het klimaat heeft sinds het ontstaan van de aarde altijd al natuurlijke variatie gehad. Het enige verschil met vroeger is dat de overgangen in klimaatcondities nu veel sneller gaan door de impact van mensen op het klimaat. Daarom nemen huishoudens maatregelen, zoals het vergroenen van hun tuin. Of er worden inheemse planten in de tuin gezet waar de hele biodiversiteit van profiteert. Ook verwarmingen worden lager gezet en mensen douchen minder lang.

Over de auteur