Hevige regenval in Nederland veroorzaakt wateroverlast, maar is fijn voor de natuur

Hevige regenval in Nederland veroorzaakt wateroverlast, maar is fijn voor de natuur

Foto: Ron Kusters op zijn onderwater gelopen terrein

Door: Doris Steijger

NEDERLAND – Hevige regenval veroorzaakt veel schade en overlast voor mensen. De nattigheid van afgelopen maanden brengt vooral op lokaal niveau veel schade. Ondergelopen sportvelden, volgestroomde kelders en afgesloten fietspaden zijn enkele gevolgen. Maar volgens Geohydroloog en hoogleraar Marc Bierkens, zijn er voor de natuur juist veel voordelen.

‘Je ziet dat op bepaalde plekken, met name op de zandgronden in Oost-Nederland of in de Veluwe, dat de grondwaterstand erg hoog staat. Bekken die eerst droog stonden zijn hierdoor weer gaan stromen en laagtes die lang droog hebben gestaan hebben zich weer gevuld met water’, zegt Bierkens. Dit is heel goed voor de natuur.

De hevige regenval is ook confronterend voor de huidige Nederlandse infrastructuur. Zo zegt Bierkens: ‘Met deze regenval kom je er opeens achter dat sommige tuinen of sportvelen op de verkeerde plaats zijn aangelegd. Op te lagen plekken, waardoor ze overspoeld worden.’  Dit is ook gebeurd bij het hondendagverblijf van Rob Kusters. ‘Mijn hele bedrijf is onderwater gelopen, twee maanden geen inkomsten. Nu pas kunnen we het water wegpompen. Het is echt verschrikkelijk.’

Ook de landbouw ervaart juist negatieve gevolgen bij hevige regen. ‘Dat geldt eigenlijk met name in West-Nederland op de koeiengronden. Dit zijn vaak zwaardere kleigronden. De zware kleine houden veel water vast lang vast, en worden papperig. Als je dan als boer het land in wilt heb je een probleem want je zakt dan weg’, aldus Bierkens.

Beluister hieronder de reportage over de impact van hevige regenval in Nederland:

Over de auteur

Doris Steijger

Doris Steijger is al sinds jonge leeftijd al volop geïnteresseerd in de wereld om haar heen, van natuur tot maatschappij, overal is een verhaal in te vinden. Deze nieuwsgierigheid komt dan ook goed van pas als redacteur van UPd8. In haar vrijetijd gaat ze graag naar musea, sporten, lezen of gezellig praten met vrienden. Of het nou een artikel is over de politiek of over theater, deze journaliste zet zich er volledig voor in om haar interesses en passie over te brengen op de lezer.