Spreidingswet tegen inhumane leefomgeving bij asielzoekerscentrum Nederland

Spreidingswet tegen inhumane leefomgeving bij asielzoekerscentrum Nederland

CC: Flickr

Het aantal inhumane leefsituaties voor vluchtelingen komt steeds vaker voor. ‘‘Zo zitten vluchtelingen soms wel een jaar op een noodlocatie die in principe tijdelijk zou moeten zijn’’, vertelt Anna Strolenburg, van stichting vluchtelingenwerk. Doormiddel van onder andere een spreidingswet zouden deze situaties volgens haar voorkomen kunnen worden.

‘‘Nu kunnen gemeentes zelf aangeven of ze asielzoekers willen opvangen of niet’’, vertelt Strolenburg. Hierdoor is het volgens haar zo dat er niet genoeg plekken zijn om de asielzoekers op te vangen. Noodlocaties worden om die reden opgezet en een groot gedeelte komt hier vervolgens ook terecht. Dit kunnen kantoorpanden, sporthallen maar soms ook hotels zijn. ‘‘In sommige gevallen kan de situatie best wel ernstig zijn. Zo kan het zijn dat mensen weinig daglicht krijgen, weinig privacy en soms zelf beschimmeld eten’’, vertelt Strolenburg.

Zo zijn er nu gewoon niet genoeg gemeentes die een azc (asielzoekerscentrum) beschikbaar hebben, omdat ze geen asielzoekers willen opvangen. ‘’Omdat dit nu zo werkt betekent het ook dat de hoeveelheid vluchtelingen niet eerlijk is verdeeld over ons land. Doormiddel van een spreidingswet zou het verplicht worden per gemeente om een gedeelte op te vangen. Er zou hiermee meer beschikking komen tot azc’s, waardoor de noodlocaties weer leeg komen en mensen niet meer hoeven te leven in slechte leefomstandigheden’’, aldus Strolenburg.

Op dit moment zijn vooral vrouwen en kinderen slachtoffer van de slechte situaties. Dit komt volgens Strolenburg door het feit dat gemeentes liever vrouwen en kinderen opnemen, waardoor er voor hun plek is op de, daar opgezette, noodlocaties. ‘Terwijl je dit eigenlijk andersom zou willen, de slechte situaties zien wij namelijk op de noodlocaties, niet de azc’s’, vertelt Strolenburg.

Onderhandelingen in het kabinet rondom het onderwerp migratie zorgde uiteindelijk voor de val van Rutte IV. Redactielid Job Ploeger maakte een reportage over de discussie rondom gezinsherening van vluchtelingen. 

Over de auteur

Job Ploeger

Ik ben 21 jaar, kom uit Alphen a/d Rijn. Twee jaar terug ben ik begonnen met reizen waarbij ik er achter ben gekomen dat ik het heel tof vind om verhalen van mensen aan te horen. Het blijkt dat er veel mensen zijn met een verhaal (dat waard is om aan te horen), en op het moment wil ik het dan ook mijn missie maken om die verhalen weer door te vertellen als journalist.