Symen: de jonge influencer die politiek toegankelijk maakt voor de jeugd

Symen: de jonge influencer die politiek toegankelijk maakt voor de jeugd

In een tijd waarin de politieke arena vaak wordt gedomineerd door complexe regels en onbegrijpelijke terminologie, heeft Symen, een zeventienjarige havo-scholier, een Instagram-account gelanceerd dat politiek toegankelijk maakt voor jongeren. Het account: @TriasPolitica_stv_ heeft in korte tijd meer dan duizend volgers verzameld. Het biedt laagdrempelige, educatieve posts voor zijn klasgenoten, vrienden en andere geïnteresseerden.

De motivatie van Symen om dit avontuur te beginnen, is eenvoudig, maar krachtig: het begrijpbaar maken van de politiek voor zijn leeftijdsgenoten. “In de politiek zijn er veel moeilijke regels en woorden”, vertelt hij. “Ik wilde iets maken voor mensen die het interessant vinden, maar ook nog steeds moeilijk om de politiek te doorgronden.”

Met kleurrijke en duidelijke posts probeert Symen zijn doelgroep te betrekken. Hij plaatst bijvoorbeeld samenvattingen van verkiezingsprogramma’s, explainer video’s over politieke onderwerpen en hij probeert in een paar slider moeilijke, politieke begrippen uit te leggen, zoals ‘conservatief’. “Dit is voor mij ook moeilijk, omdat er zo veel informatie en uitleg is en ik het in een klein bericht moet proppen. Ik krijg hier dan ook veel reacties op, maar daar heb ik nu mee leren omgaan”, zegt Symen. Zijn uiteindelijke doel is om jongeren een overzicht te bieden, zonder de noodzaak om zich door taai, politiek jargon te worstelen.

De betrokkenheid van Symen in de politiek gaat verder dan zijn Instagram-account. Als campagneleider voor de PvdA (Partij van de Arbeid) in zijn provincie, combineert hij zijn politieke betrokkenheid met objectieve berichtgeving. Hij benadrukt het belang van objectiviteit in zijn werk. “Een andere hobby van mij is acteren. Ik heb van jongs af aan veel geacteerd en lessen gevolgd. Daardoor weet ik hoe ik een masker op kan zetten. Dit gebruik ik ook weer tijdens het maken van content”, vertelt hij. Zo komt zijn objectiviteit volgens hem naar boven in zijn producties.

Ondanks zijn Instagram-account snel groeit, blijft hij gefocust op het verspreiden van waardevolle politieke informatie. Zelfs na de verkiezingen. Symen is een jonge stem, die de toekomst van politieke informatieverstrekkingen vormgeeft, met passie en objectiviteit als zijn drijfkrachten. Zijn ambities voor @TriasPolitica zijn groots. Hij streeft ernaar om jongeren, die geïnteresseerd zijn in de politiek, te betrekken bij een beter begrip van de politieke wereld.

Beluister hier onze Spraakmakers-aflevering, met Symen als onze spraakmaker. We hebben het over het protest tegen de rentestijging, havencriminaliteit in het noorden van Nederland en natuurlijk Halloween. Daarnaast spreken we met sportverslaggever Hugo Borst en lijsttrekker, Edson Olf, van Bij1.

Over de auteur

Jessley Lemay

Hi! Mijn naam is Jessley Lemay en ik ben twintig jaar oud. Ik vind het leuk om teksten te schrijven en me te verdiepen in de geschiedenis, Oosterse wereld en mode. Daarnaast ben ik doelgericht, gemotiveerd, enthousiast en altijd op zoek naar de waarheid.