Doodeng/Doodleuk: ‘Een uitvaart helpt bij verwerking’

Doodeng/Doodleuk: ‘Een uitvaart helpt bij verwerking’

Bron: Pexels.com - Bratt Sayles

Jaarlijks sterven er in Nederland zo’n zevenduizend mensen. Dat zijn er zo’n twintig per dag. Elke dag zijn er families, vrienden en verdere naasten die te maken krijgen met een treurig verwerkingsproces waar soms maanden of jaren overheen kan gaan. Een belangrijk proces tijdens het verwerken, begint bij de uitvaart.

Zo staat een uitvaart voor rust en tijd. Een moment om in privésfeer de overledene te herdenken. Veel uitvaartondernemingen gaan hier verschillend mee om. Het belangrijkste voor nabestaanden is het persoonlijke aspect. Simone Scholts, medeoprichter van het Utrechtse Sens Uitvaarten, stelt dat duidelijkheid van groot belang is: “De kracht is om altijd goed vooruit te plannen, zodat de nabestaanden zo goed mogelijk weten wat ze kunnen verwachten in het proces. De details die erbij komen kijken, maakt dit beroep zo mooi. Want elke uitvaart is anders en elke familie heeft andere waarden.”

Proces van uitvaart

Zo vertelt Simone in de podcastserie Doodeng/Doodleuk over het proces van een uitvaart. Hieruit blijkt onder andere dat een uitvaar slechts een klein deel is van het verwerkingsproces en nog maar het begin van het rouwproces. Een goed en zorgvuldig begin van een uitvaart is daarom extra belangrijk. Dit is namelijk het fundament voor een nauwlettend rouwproces.

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.