Factcheck: Met een te hoog BMI betaal je geen duurdere hypotheek

Factcheck: Met een te hoog BMI betaal je geen duurdere hypotheek

Free weight loss image, public domain CC0 photo.

De redactie van Upd8 News checkt regelmatig verschillende claims op hun betrouwbaarheid. Deze keer kijken we naar een uitspraak van influencer Lotte van Eijk. Zij vertelt in een interview met VICE dat ze door haar te hoge BMI een duurdere hypotheek zou moeten betalen. Een harde uitspraak, maar is die wel juist?

Met haar bijna honderdduizend volgers op TikTok en ruim 130 duizend volgers op Instagram heeft plussize influencer Lotte van Eijk een behoorlijk bereik. Op 13 oktober was de Rotterdamse te gast bij het programma ‘de nagelsalon’ van VICE Nederland. In dit programma verzorgt nagelartiest Daniel Smedeman de nagels van bekende gasten. Met van Eijk praat hij over haar jeugd, haar eigen kledingmerk, maar ook over de uitdagingen waar ze tegenaan loopt omtrent haar gewicht. Ze vertelt daarbij dat bepaalde gemarginaliseerde groepen benadeeld worden. “Als ik een huis ga kopen, dan moet ik mijn BMI laten checken. Als mijn BMI dan te hoog is – wat het is – wordt mijn hypotheek duurder omdat ze zeggen: ‘Jij gaat eerder dood’,” zegt van Eijk.

Maar dat klopt niet. “Er is geen enkele hypotheek die kijkt naar je gezondheid,” zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer. “Een hypotheek kijkt namelijk naar je inkomen, waarde van je woning, de rente en voor hoelang die vaststaat.” Volgens Lankreijer-Kos zit de verwarring bij de overlijdensrisicoverzekering. “Die is niet verplicht, maar een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat jij iemand – meestal je partner – verzekerd, zodat als jij komt te overlijden er een bedrag uitgekeerd wordt. Dat bedrag kun je wel besteden om je hypotheek te verlagen, zodat je partner de woning kan blijven betalen,” aldus Lankreijer-Kos. “Een overlijdensrisicoverzekering vraagt wel naar de gezondheid, want die kijkt natuurlijk naar hoe groot het risico is dat je komt te overlijden.”

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering. “Daarbij wordt gevraagd naar zaken als leeftijd, gewicht, lengte, aandoeningen, of je rookt en of je alcohol gebruikt,” zegt Lankreijer-Kos. “Het is dus mogelijk dat je daardoor op basis van je BMI een hogere premie betaalt.”

Gebleken is dat in 2023 een kwart van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar lijdt aan overgewicht. Dit meldt het CBS in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor op basis van cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2022, in samenwerking met het RIVM.Volgens begrippen van het voedingscentrum is de BMI (Body Mass Index) een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Daarmee geeft de BMI een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Je hebt overgewicht als je een BMI van boven de vijfentwintig hebt.

Wat van Eijk in het interview met VICE Nederland zegt, klopt dus niet. Hoewel je BMI wel degelijk invloed kan hebben op je maandelijkse lasten, staat de hoogte van de hypotheek daar los van. Maak je de beslissing om een overlijdensrisicoverzekering aan te schaffen, dan kunnen je maandelijkse lasten wel omhoog gaan, maar de hoogte van je hypotheek is niet afhankelijk van je gezondheid.

Over de auteur

Marilene Vis

Mijn naam is Marilène Vis, journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben breed geïnteresseerd, maar het liefst verdiep ik mij in de parlementaire en internationale verslaggeving. Naast mijn artikelen op SvJ Media schrijf ik om de week een column voor nieuwsplatform Trajectum, waarin ik situaties uit mijn leven als Utrechtse student deel.