Factcheck: Wilders claimt onjuist:90% van seksueel misbruikers heeft een migratieachtergrond  

Factcheck: Wilders claimt onjuist:90% van seksueel misbruikers heeft een migratieachtergrond  

  

Geert Wilders stuurde op X/Twitter een opvallend bericht de wereld in. Hij zei namelijk: “Seksuele uitbuiting: 90 procent heeft migratieachtergrond”. Uit een factcheck blijkt dat dit getal uit context genomen is. 

  

De oorsprong 

 

Via zijn woordvoerders is gepoogd te achterhalen waar dat getal vandaan kwam, maar dat bleek onsuccesvol. Ongeacht het uitblijven van reactie vanuit het kamp van Wilders, is het zeer waarschijnlijk dat hij deze uitspraak heeft gebaseerd op een artikel in het Algemeen Dagblad. Op hun beurt hebben zij hun informatie uit het rapport “Weet jij wie ik ben?” van STEVIG, een organisatie die zich normaliter met mensen met een lichte verstandelijke beperking bezig houdt.  

  

Het rapport 

 

Maar waar komt die data dan vandaan? En, is deze organisatie wel betrouwbaar met het verzamelen van deze informatie? 

De reden dat dit rapport is gemaakt, is omdat er opvallend vaak een link ligt tussen daders en slachtoffers van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Het is wel een betrouwbare organisatie die goed onderzoek gedaan heeft, maar toch zijn hun bevindingen buiten context gebruikt om een ander beeld te verspreiden. 

  

In het rapport hebben ze het over afgeronde politiedossier desbetreffend seksueel misbruik. Dit waren dossiers van de politie uit Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland, Oost-Nederland en Limburg-Zuid. In de 15 dossiers die ze van die eenheden gekregen, ging het in totaal over 27 daders. Uit deze kleine steekproef is gebleken dat er inderdaad 90% van de daders een migratieachtergrond hadden. 

 

Dat is natuurlijk niet genoeg verzamelde data. Om dit soort uitspraken de wereld in te sturen, zal je een veel breder beeld moeten hebben dan wat je uit vijftien cases met 27 daders kan halen. Om uit zo’n kleine steekproef zo’n sterke conclusie te posten op Twitter/X, kan erg schadelijk zijn.  

 

Niet alleen is het onderzoek niet volledig genoeg verricht, het plegen van seksueel misbruik ligt aan een hele hoop andere factoren: “Verstandelijke beperking, afwezigheid van vaders en geweld in het gezin zijn maar een paar van de dingen die invloed hebben op het plegen van zo’n misdrijf” zegt Hilde Bakker, hulpverleenster en senior adviseur bij Movisie. “Etnisch profileren van de politie komt natuurlijk ook voor. Het is belangrijk om te onthouden dat jongens en mannen met kleur gewoon vaker de kans lopen om tegen de lamp te lopen”. 

 

 

 

Conclusie 

Geert Wilder claimde op Twitter/X dat 90% van seksueel misbruikers een migratieachtergrond hebben. Dit klopt niet. Hij heeft dit cijfer van een rapport van de organisatie STEVIG genomen, die hier een onderzoek naar gedaan. Dit cijfer is ontstaan uit een onderzoek waar een klein aantal afgeronde politiedossiers onderzocht zijn. Dat betekent niet dat 90% van alle seksuele misbruikers ook daadwerkelijk een migratieachtergrond hebben, alleen dat het bij die kleine steekproef het geval bleek te zijn. Het tweeten van zo’n onjuiste claim, al helemaal als het door zo’n invloedrijk persoon gepost word, kan heel schadelijk zijn voor het publieke beeld van de beschuldigde groepen. 

Over de auteur