FACTCHECK: ‘‘Aardgasvrije bedrijventerreinen kunnen ook zonder warmtepompen?’’ Deels waar: volgens hoogleraar nuance nodig

FACTCHECK: ‘‘Aardgasvrije bedrijventerreinen kunnen ook zonder warmtepompen?’’ Deels waar: volgens hoogleraar nuance nodig

Afbeelding ter illustratie. Foto: Unsplash – Frantzou Fleurine

Volgens Stefan Romijn, adviseur bij Stichting Stimular, die bedrijven en organisaties helpt te verduurzamen, kunnen ‘‘aardgasvrije bedrijventerreinen ook zonder warmtepompen.’’ Echter is er meer nuance nodig, zegt hoogleraar Energy Technology Jacques Dam, verbonden aan de TU Eindhoven.

Het definitief sluiten van de gaskraan: vandaag hing de vlag uit omdat demissionair staatssecretaris Vijlbrief vanmiddag symbolisch de wet tekende die de definitieve sluiting betekent. Maar er zit ook een angst bij verschillende partijen vanwege de leveringszekerheid. De partijen, zoals bijvoorbeeld 50Plus en Forum voor Democratie vinden het definitief sluiten van de putten riskant. Nu stelt Stefan Romijn dat ‘’aardgasvrije bedrijventerreinen ook zonder warmtepompen kunnen’’. Klopt dat en zijn die pompen niet juist nodig voor warmte?

Grotere efficiëntie

Volgens een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft een warmtepomp de mogelijkheid om ruimten, water of processen te verwarmen met een efficiënte groter dan 100%, door dit uit te putten vanuit restwarmte (de warmte die vrijkomt bij een productieproces en daarbij niet meer economisch haalbaar te gebruiken is). Het rapport stelt dat een warmtepomp kan bijdragen aan het efficiënt verwarmen van een ruimte/proces als een warmtepomp de gewenste temperaturen efficiënt kan bereiken of als er een warmtebron is waaruit kan worden geput.

Meerdere factoren

Volgens Jacques Dam, hoogleraar Energy Technology aan de TU Eindhoven, is er wel nuance nodig, omdat de winst zit in de samenwerking tussen bedrijven in plaats van het niet gebruiken van warmtepompen ‘‘Die samenwerking moet dan ook zin hebben. Dat staat niet op voorhand vast. Ik denk dat samenwerking zonder warmtepompen niet vaak mogelijk zal zijn.’’

Verder hangt het ook van het type bedrijf en ruimte af, stelt Dam. ‘‘Als je een alumunimumhouderij hebt houd je genoeg restwarmte over om de warmtepomp efficiënt te laten werken. Voor bijvoorbeeld stadsverwarming heb je zo’n 70 graden nodig. Heb je dat niet ter beschikking vanuit die restwarmte, dan kan je waterpompen gebruiken.

Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken naar slimme methodes om optimaal energie te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld met artificial intelligence. Northeastern University China stelt een concept van een nieuwe energiestructuur voor waarbij apparaten voor het omzetten van meerdere energieën en verbindingspoorten met bewakingsfuncties zijn geïntegreerd in de fysieke laag die een multi-energiestroom met hoge flexibiliteit mogelijk maakt.

Kosten

Naast dat samenwerking zonder warmtepompen niet vaak mogelijk is, moet er volgens Dam ook rekening gehouden worden met de kosten. ‘‘Er moet worden gekeken naar de terugverdientijd voor het bedrijfsleven, daar spreekt men vaak in een paar jaar en niet over tientallen jaren. Dwang vanuit de overheid maakt dit niet anders en alleen als het sociale aspect mag nooit worden vergeten. Als de kosten voor de consument daardoor stijgt is het goed om te bedenken dat die kosten al zeer sterk zijn gestegen’’, concludeert Dam.

Conclusie

De claim ‘‘Aardgasvrije bedrijventerreinen kunnen ook zonder warmtepompen’’ klopt dus niet helemaal. Of het effectief en verstandig is hangt af van verschillende factoren zoals de samenwerking tussen bedrijven, het type bedrijf en kosten. Hierdoor kan je dus niet absoluut stellen dat aardgasvrije bedrijventerreinen ook zonder warmtepompen kunnen.

Over de auteur

Victor Schipper

Mijn naam is Victor Schipper, 21 jaar en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een ambitieuze student die uitdaging zoekt door mee te doen aan verschillende honoursprojecten binnen de SvJ. Momenteel loop ik mee op de redactie van RTV Connect en ben ik werkzaam als freelance journalist. Ook ben ik actief betrokken bij de NVJ en help ik mee met het organiseren van evenementen voor Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Daarnaast ben ik Vicevoorzitter van Studievereniging LeF (Letterlijk en Figuurlijk) van de opleiding Journalistiek. Ik heb een passie heb voor de schrijvende journalistiek met een specialisatie in burger, politiek en maatschappij. Als freelancer ben ik inzetbaar voor het schrijven van (nieuws) artikelen en columns.