Laatste nummer Beatles uitgebracht

Laatste nummer Beatles uitgebracht

De Beatles tijdens hun optreden in Blokker.

Het nieuwste en tevens laatste nummer ‘Now and Then’ van The Beatles, is afgelopen donderdag uitgekomen. De in de jaren ’70 opgenomen demo van John Lennon is met behulp van kunstmatige intelligentie zodanig aangepast, dat een nieuwe versie uitgebracht kon worden.   

Now and Then is het vierde lied in de reeks van vernieuwde demo’s die de band heeft uitgebracht. De proefversies van de nummers, ingezongen door John Lennon, zijn na zijn dood door echtgenoot Yoko Ono overgedragen aan Beatles-drummer Paul McCartney. Volgens Guus Kok, een doorgewinterde Beatles-kenner, is dit moment historisch in de geschiedenis van The Beatles: “We kunnen dit echt een mijlpaal noemen, vooral omdat dit nummer volgens Paul McCartney en Ringo Starr het laatste nummer is van de band.”

Naast een mijlpaal is het nummer ook op technisch vlak een hoogstandje. Jarenlang konden de zangpartijen en instrumentale partijen in de demo niet van elkaar gescheiden worden. Naast de stem van John Lennon waren er overbodige achtergrondgeluiden te horen, met hulp van kunstmatige intelligentie konden deze na tientallen jaren van elkaar gescheiden worden. Zo is Now and Then na tientallen jaren, de laatste mijlpaal voor Beatle-fans.

Meer weten? Bekijk onderstaand live-interview met Guus Kok om meer te weten te komen over het nieuwe nummer. Bekijk onderstaande reportage van Samuel Vels voor meer informatie over The Beatles in Blokker.

Live interview:

Reportage Beatles in Blokker:

Over de auteur

Thirza Sonneveld

Thirza Sonneveld is een gedreven journaliste en studeert momenteel aan de Hogeschool Utrecht. Haar interesses binnen het vak liggen voornamelijk bij onderwerpen rond duurzaamheid, maatschappelijke kwesties en kunst en cultuur. Contact: thirza.sonneveld@student.hu.nl