Halloween vooralsnog geen immaterieel erfgoed

Halloween vooralsnog geen immaterieel erfgoed

Bron: Pixabay - Bany_MM

Ondanks de stijgende populariteit van het jaarlijkse griezelfeest Halloween staat deze nog niet op de Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst. “Dat dat nog niet gebeurd is, verbaast mij wel”, vertelt voormalig directeur van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Ineke Strouken.

Halloween is een oud Keltisch feest dat officieel is ontstaan in Ierland. “Veel mensen denken natuurlijk dat het uit Amerika komt, maar dat is een vergissing”, aldus Strouken. Het is een overgewaaid feest dat zich langzaam verspreidde over de rest van de wereld. In de periode rond 1840 namen Ierse migranten het feest mee naar Amerika. “Daar werd het feest opgepikt en zo is het uiteindelijk ook in Nederland terechtgekomen”, vertelt Strouken.

Marketingstunt

Veel ondernemingen zien Halloween tegenwoordig als een manier om extra bij te verdienen. Tegenwoordig verdienen winkels er ongeveer net zoveel aan als tijdens andere nationale feestdagen, zoals Sinterklaas. Strouken: “Dat is er natuurlijk extra bijgekomen en een belangrijke factor in het succes van Halloween. Bedrijven zien gewoon grote mogelijkheden om dit feest extra te verheerlijken onder de mensen. En wij, de Nederlanders, vinden het zelf natuurlijk ook heel leuk om ons te verkleden als iets wat je in het echte leven natuurlijk totaal niet bent. En het liefst dan ook nog zo eng en griezelig mogelijk. Die hele sfeer van spanning en sensatie werkt gewoon mega goed.”

Geen immaterieel erfgoed

Halloween lijkt daarom ook niet snel meer te verdwijnen in Nederland. Maar tóch is het feest nog geen immaterieel erfgoed en ook nog geen erkende nationale feestdag. Hoe dat komt, legt Strouken hieronder verder uit.

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.