‘Ongemakkelijke stiltes zijn niet altijd negatief’

‘Ongemakkelijke stiltes zijn niet altijd negatief’

Als je op een date gaat, herken je het misschien wel. Die ongemakkelijke stiltes, ze zijn onvermijdelijk. De stilte is een onaangekondigde gast die bij je aan tafel komt zitten in een restaurant, terwijl je daar zit met je leuke, of soms niet zo leuke, date. Voordat je jezelf afvraagt of je nu de avond hebt verpest, onthoud dan dit: “Ongemakkelijke stiltes zijn niet altijd negatief”.

Ik hoor je al denken: “Allemaal leuk en aardig die stiltes, maar hoe ga ik ermee om?” Dat is een vraag waar we allemaal wel een antwoord op willen hebben, maar zo simpel is het niet. “Sta er eens bij stil: waarom vind ik dit ongemakkelijk? Het gaat veel dieper dan alleen een advies, zoals ‘breek het ijs’, want hoe breek ik dat ijs en waar komt die ongemakkelijkheid vandaan?”, aldus Namkje Koudenburg. Koudenburg heeft onderzoek gedaan naar ongemakkelijke stiltes en betrekt dit op first dates. “Het is veel interessanter om te kijken waarom we iets ongemakkelijk vinden. Zo een stilte is ongemakkelijk, omdat je verwacht dat iemand iets zegt, maar dit niet doet.”

(Des)interesse

Stiltes op een date hoeven niet altijd ongemakkelijk te zijn. Sterker nog, het kan het begin zijn van een geweldig gesprek en het kan zelfs de kans bieden om elkaar beter te leren kennen. ‘Het is belangrijk om te beseffen dat stiltes niet altijd duiden op desinteresse. Het kan ook een moment zijn van reflectie, waarbij er even bewust wordt nagedacht over wat er tot nu toe gezegd is’, vertelt Koudenburg. Psychologen benadrukken dat een stilte niet altijd negatief zijn, maar vaker zo worden geïnterpreteerd. “Zo lang het niet ongemakkelijk aanvoelt, kan een stilte juist een teken zijn dat mensen zich comfortabel bij elkaar voelen.”

Stilte + date = no go?

“Als er veel stiltes vallen op je date, dan is dat niet direct een teken dat jullie geen match zijn. Totaal niet zelfs, want voel de stilte eens aan. Een stilte hoeft niet per definitie negatief, of ongemakkelijk te zijn. Er zijn genoeg situaties waarin het helemaal niet gek is om even stil te zijn en om te laten bezinken wat de ander zojuist heeft gezegd”, aldus Koudenburg.

Paniek!

Raak je nog steeds in paniek als je denkt aan die stiltes op je eerste date? Geen zorgen, want Koudenburg heeft nog een paar go-to tips voor je om dat ijs tóch te breken.

  1. “Humor is altijd een goede manier om het ijs te breken. Lachen verlicht de spanning en creëert een betere sfeer.”
  2. “Zorg voor verbinding door op zoek te gaan naar raakvlakken. Het zorgt voor verdieping in je gesprek.”
  3. “Stel open vragen, want zo leer je elkaar veel beter kennen. Op deze manier zorg je ervoor dat je elkaar beter kan begrijpen.”
  4. “Mocht het nou echt niet lekker lopen, dan kan je kijken of er ruimte is voor een spelletje om het ijs te breken. Een leuk, licht spelletje waar je elkaar beter leert kennen. Twee waarheden en een leugen, bijvoorbeeld. Wellicht dat het de spanning een beetje weghaalt.”

Het kan altijd erger

Geloof het of niet, het kan altijd erger. “Ik was dus op date met een jongen die ik had leren kennen via Tinder. We gingen drankjes doen en ik vroeg hem naar zijn vorige relatie. Dat bleek niet zo een goede zet, want hij begon dus gewoon te huilen om zijn ex. Op onze date! Nou, bleek dus dat het pas een week uit was met zijn vorige vriendin”, vertelt Isa.

“Het daten gaat niet alleen maar over het vermijden van ongemakkelijke situaties, of stiltes, maar ook over het omarmen van de menselijke kant ervan. We zijn geen robots die op een perfecte date moeten gaan, om een perfecte indruk achter te laten. De volgende keer dat er een stilte ontstaat op een date, weet dan dat ongemakkelijke stiltes niet altijd negatief hoeven te zijn.”

Wil jij nou meer weten over ongemakkelijke stiltes? Wat is dat nou precies, wat maakt het ongemakkelijk en wat doe je ertegen? Luister dan vooral naar de reportage hieronder!

Over de auteur

Jessley Lemay

Hi! Mijn naam is Jessley Lemay en ik ben twintig jaar oud. Ik vind het leuk om teksten te schrijven en me te verdiepen in de geschiedenis, Oosterse wereld en mode. Daarnaast ben ik doelgericht, gemotiveerd, enthousiast en altijd op zoek naar de waarheid.