Belangrijke stap energietransitie: start aanleg landelijk waterstofnetwerk

Belangrijke stap energietransitie: start aanleg landelijk waterstofnetwerk

Windmolens op de Noordzee

Hynetwork is verantwoordelijk voor de aanleg van een nieuw landelijk waterstofnetwerk. Vandaag, op 27 oktober, legt koning Willem-Alexander het eerste stuk in de Rotterdamse Haven. Michiel Bal is communicatieadviseur bij Gasunie en noemt deze feestelijke gelegenheid ‘een viering van het begin van de internationale waterstofketen, met Nederland als middelpunt’.

Waterstof zal worden ingezet voor de verduurzaming van de industrie in Nederland. Voor duurzame energie wordt nu voornamelijk naar elektriciteit gekeken, maar elektriciteit is voor bijvoorbeeld fabrieken en grote ovens niet toereikend. Daarom zijn de industrieclusters nu nog aangewezen op fossiele brandstoffen. Waterstof moet hier dus verandering in brengen. Het landelijke netwerk gaat de vijf grootste industrieclusters in Nederland van waterstof  voorzien.

Volgens Michiel Bal heeft Nederland een ideale positie voor het beginnen met waterstof. Dit komt door de ondiepe Noordzee, die geschikt is voor veel windmolens, de zeehavens voor het transport en de ligging naast Duistsland en België, die beide geïnteresseerd zijn in de import van waterstof. Ook het oude aardgasnetwerk komt goed van pas. De buizen van dit netwerk worden namelijk met een aantal aanpassingen omgebouwd tot watergasbuizen. Naar verwachting zal zo’n 85% van het netwerk bestaan uit deze oude buizen.

Volgend het plan van Gasunie moet het waterstofnet in 2030 af zijn. Hierover zijn echter sceptische stemmen te horen, 7 jaar is namelijk geen lange periode voor de aanleg van een landelijk netwerk. Bal denkt dat deze deadline haalbaar is, “als alle betrokken partijen hun steentje blijven bijdragen”.

Bal is blij dat de bouw eindelijk begint; “We moeten met zijn allen verduurzamen. Door de opwarming van de aarde bestaat de luxe om daarin vertraging op te lopen niet meer”. Daarom noemt hij de opschaling van het waterstofnetwerk erg belangrijk.

Vergroot

Waterstofnet-kaart-goed
Kaart waterstofnetwerk

Gasunie.nl

Beluister hieronder een audioreportage over het waterstofnetwerk. Hierin vertellen hoogleraren David Smeulders en Jacques Dam, van de Universiteit Eindhoven, over het effect van dit netwerk op mensen in Nederland.

Over de auteur

Eva Polders

Ik ben Eva Polders, 19 jaar, en kom uit Den Haag. Creativiteit is heel belangrijk voor mij, zowel binnen als buiten de journalistiek. Verder interesseer ik mij op journalistiek vlak vooral in maatschappelijke onderwerpen en klimaatproblemen.