Bidden en vasten voor Gaza na een oproep van Paus Franciscus

Bidden en vasten voor Gaza na een oproep van Paus Franciscus

Thee lichtjes Foto door: NoName_13 Pixabay

Al een langere tijd speelt er een heftig conflict speelt tussen Palestina en Israël. Nu heeft Paus Franciscus een oproep gedaan om op 27 oktober te bidden en te vasten voor de mensen in de Gazastrook, in Palestina. “Hier nemen wij zeker aan mee, alleen om acht uur ’s avonds, in plaats van zes uur”, zegt Joris van Gerven van de organisatie van Rooms-Katholieke kerk Sant’Egidio.

Op dit moment is er dus een conflict tussen Israël en Palestina. Dit conflict gaat over een stuk land in het Midden-Oosten waar zowel Israël als Palestina aan de macht willen zijn. De reden hiervoor is dat beide partijen een band hebben met deze plek. Zo wonen de Palestijnen al een langere tijd in dit gebied, waardoor hier veel cultuur van hen gevestigd is. Maar de Joden vanuit Israël willen het gebied vanwege hun religieuze wortels die op die plek zouden liggen, in onder andere Jeruzalem.

Dit conflict heeft al meerdere keren geleid tot oorlogen en geweld, nu ook. Er zijn meerdere onderdelen van dit conflict die leiden tot een “humanitaire ramp” zoals Paus Franciscus en ook promovendus aan Universiteit Utrecht  bij het departement filosofie en religie wetenschappen, Amin Ghodratzadeh het beschrijven. Op dit moment worden namelijk delen van dit gebied gebombardeerd en hiernaast wordt de Gazastrook compleet afgesloten van de buitenwereld door Israël. In dit gebied is weinig elektriciteit, water en voedsel.

Vanwege deze redenen heeft Paus Franciscus dus opgeroepen om te bidden en vasten voor Gaza, om precies te zijn voor vrede in het gebied. Vele Rooms-Katholieke kerken volgen dit verzoek en gaan 27 oktober vasten en bidden, zo ook Sant’Egidio in Amsterdam. Maar hier is dit niets bijzonders vertelt Joris van Gerven van de organisatie van Sant’Egidio. Zij bidden namelijk elke maar voor de vrede. “Wij hebben een dag in de maand en dan gaan we alle landen langs waar er oorlog is in de wereld, steken wij een kaarsje voor hen aan en bidden wij voor de vrede”, aldus van Gerven.

Naast de Rooms-Katholieke kerk heeft de Paus ook opgeroepen dat andere geloven vergelijkbare acties ondernemen, zoals bidden en vasten. Amin Ghodratzadeh zegt dat dit ook hoogstwaarschijnlijk gebeurt en dat iedereen op hun eigen manier, volgens hun eigen religie de inwoners van Gaza proberen te ondersteunen.

[In deze audio-reportage wordt Hoogleraar Amin Ghodratzadeh gezegd, correctie: promovendus Adim Ghodratzadeh.]

Over de auteur

Vera Warmenhoven

Onderzoeken en mensen informeren is waar ik, Vera Warmenhoven, mij mee bezig houd. Sinds 2005 woon ik al in Zoeterwoude, geboren en opgevoed. Mijn interesse liggen bij het buitenland, politiek en de maatschappij.