Vulkaanuitbarsting bij Grindavík in IJsland blijft voortduren

Vulkaanuitbarsting bij Grindavík in IJsland blijft voortduren

Afbeelding: Wikimedia.org – Björn Oddsson


In het zuidwesten van IJsland heeft de vulkaan, op het Reykjanes-schiereiland bij het dorp Grindavík, voor de vierde keer sinds december lava uitgestoten. Zo werd afgelopen zaterdag door de meteorologische dienst gemeld dat de krater opnieuw activiteit vertoont, waarbij een scheur van zo’n 3 à 4 kilometer lang lava uitbreekt. Bewoners van het dorp, die eerder dit jaar geëvacueerd zijn, wachten in spanning af hoe de situatie zich vordert. 

De derde vulkaanuitbarsting op het Reykjanes-schiereiland vond plaats begin februari. Deze veroorzaakte onderbrekingen in de verwarming voor zo’n 20.000 mensen nadat de lava pijpleidingen en wegen had vernield. In januari werden verschillende huizen in een vissersdorp verwoest door brand. Gelukkig waren de meeste bewoners tijdig geëvacueerd. De vulkaan Sundhnúkur, bevindt zich nabij Grindavik, ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Reykjavik. In november vorig jaar werden zo’n 4000 inwoners geëvacueerd vanwege seismische activiteit als gevolg van magma-onderdrukking. De uitbarsting in december volgde na weken van verhoogde seismische activiteit, terwijl op 14 januari een lavastroom de rand van het dorp bereikte en drie huizen verwoestte. Op 8 februari vond een nieuwe uitbarsting plaats.

Deskundigen zijn echter voorzichtig optimistisch over het voortduren van de recente uitbarsting en benadrukken dat het moeilijk te voorspellen is hoelang de activiteit zal aanhouden. De voortdurende monitoring van seismische activiteit en gasemissies blijft van cruciaal belang om de situatie te beoordelen en passende maatregelen te nemen voor de veiligheid van de bevolking en het omliggende gebied.

Volgens Jeroen van Nieuwenhove, fotograaf IJsland, is er nogal veel negatieve pers geweest over de lopende gebeurtenissen in de buurt van Grindavík. ‘Het is goed om te benadrukken dat IJsland een veilige bestemming is. De huidige gebeurtenissen vinden alleen plaats in een klein deel van het land en hebben geen negatieve invloed op vluchten. Je hoeft je geen zorgen te maken over je reisplannen en zou ze zeker niet moeten annuleren’.

Als laatste nieuws meldt van Nieuwenhove het volgende; ‘De uitbarsting is nog steeds aan de gang en behoudt een constante lava uitstoot zonder tekenen van afname te vertonen. Gisteravond werden de groeven, die zijn gebruikt om dammen rond het gebied te creëren, gevuld met verse lava, maar de stroom is nu opnieuw gestopt met bewegen. De gasniveaus blijven hoog en de pluim beweegt vandaag grotendeels recht naar het zuiden’.


Bekijk hier de videoreportage over de huidige situatie bij het dorpje Grindavík. In de reportage spreekt Thorvaldur Thordarson, vulkanoloog Universiteit IJsland, zich uit over de gevolgen van de uitbarsting. Inwoner Ruben van Zuijlen vertelt over zijn ervaring van de evacuatie en kijkt naar de toekomst.

Over de auteur