Ronnie Flex spreekt over ‘slavernij’ bij platenlabel TopNotch 

Ronnie Flex spreekt over ‘slavernij’ bij platenlabel TopNotch 

ROBIN UTRECHT

De zanger Ronell Langston Plasschaert, beter bekend als Ronnie Flex heeft in januari een hoger beroeps rechtszaak tegen zijn voormalig platenlabel TopNotch verloren. Er zou volgens Ronnie misbruikt zijn gemaakt van hem door het label. Dinsdag 19 maart heeft hij zijn fans opgeroepen te gaan protesteren tegen het platenlabel.  

 

‘Normaal doe ik dit niet… ik hoop dat jij dit ziet… ik voel je energie’ Zijn de eerste woorden van een van de bekendste nummers van de artiest: Energie, wat in 2017 uitkwam. Met onder andere dit nummer en het nummer ‘Drank en Drugs’ (2014) in samenwerking met Lil’ Kleine is Ronnie Flex zo doorgebroken in de Nederlandse muziekwereld. Hij stond toen onder contract bij platenlabel TopNotch.  

 

Toen Ronnie tekende in 2012 tekende bij TopNotch was hij nog niet een nationale bekendheid met een platina-status en een Popprijs op zijn naam. Hij ondertekende een contract waar hij acht procent van de opbrengsten zou krijgen. Daar heeft hij nu spijt van. Ronnie beweert dat er misbruik is gemaakt van hem. “Ik denk dat platenlabels wel intentioneel artiesten misleiden in hun contracten. Ik denk dat wanneer je een deal wordt aangeboden, je op een aantal dingen moet letten: bieden zij een advocaat aan? En is dit vanuit hun eigen bedrijf of mag jij je eigen advocaat meenemen? Geven ze je genoeg tijd om erover na te denken, of willen ze binnen een paar dagen een handtekening? Dit zijn wel een aantal rode vlaggen waar je op kan letten voordat je tekent”, vertelt Pay Kolmüs, muziekjournalist.  Het is onduidelijk of Ronnie Flex een advocaat aanwezig had tijdens het tekenen.  

 

Ronnie gaat zo ver als te zeggen dat hij het ervaarde als ‘slavernij’ en heeft, nadat hij banden heeft gebroken met TopNotch, het label aangeklaagd. “Ik vind dat niet echt terecht. Ik denk dat Ronnie niet had gestaan waar hij nu staat zonder TopNotch. Iedereen tekent wel eens een suffe deal in zijn carrière maar dan denk ik ‘move on’. Als je hebt getekend is er geen weg meer terug”, vult Kolmüs aan.  

Kolmüs in gesprek met de presentatoren van Upd8 news over het grotere probleem: Ronnie Flex v. TopNotch is niet een uitzonderlijk incident.

Over de auteur

Naomi Goldenberg

Met een liefde voor geschiedenis en cultuur is Naomi in het nieuwe hoofdstuk van haar leven gestapt: journalistiek. Met het doel later in haar carrière beide passies te kunnen combineren baggert ze eerst door deze 4-jarige opleiding. Dit allemaal in de hoop later aan het werk te kunnen bij National Geographic Historia.