Christmas in July: ‘Dan kan er wel glühwein gedronken worden’

Christmas in July: ‘Dan kan er wel glühwein gedronken worden’

Als in het Noordelijk Halfrond de ijspegels aan de daken hangen en iedereen knus op de bank zit met een warme chocolademelk, gaat de barbecue aan, in Australië. De kersttradities Down Under verschillen op aardig wat punten met die tradities in Engeland. Een van die kersttradities speelt zich echter niet in december af, maar in juli, want sommige Aussies vieren ook Christmas in July. Dat kan journaliste Lara Smit beamen.

Christmas in July, dat is echt een typisch Australisch ding. Dan vieren ze ook kerst, maar dan is het wel koud en is het hier winter. Dus dan kunnen ze wel glühwein drinken en alle knusse kerstdingen doen. Eigenlijk hebben ze gewoon twee keer per jaar kerst’, vertelt Lara Smit.

Het fenomeen in Australië is volgens BalsamHill.com afkomstig van een groep Ierse toeristen, die in 1980 Sydney’s Blue Mountains bezochten. Ze vonden het fantastisch om sneeuw te zien op hun zomervakantie. Om dit te vieren overtuigden ze de lokale hoteleigenaar om een feest te geven, een Yulefest. Een feest dat tegenwoordig nog steeds gevierd wordt. In het gebied van de Blue Mountains worden allerlei activiteiten georganiseerd, van Christmas Fairs tot sing-a-longs en speciale Yulefest dinners.

Ook is het vandaag de dag een extra reden voor bedrijven om de kerstspullen weer in de verkoop te doen. Er zijn dan ook in heel Australië een hele hoop bedrijven die zich specialiseren in kerstspullen, die het nu enorm druk hebben. Zo gaf het team van The Christmas Warehouse, een enorm warenhuis met vier filialen, aan dat zij op dit moment in piekdrukte zitten. Ook The German Christmas Shop, een online winkel, is erg druk met de verkoop van kerstballen, pieken en kerststallen.

Het fenomeen Christmas in July is vooral in het zuidelijk halfrond een groot feest, zo kunnen zij ook tijdens hun winterse dagen genieten van de kerstsfeer. Zo worden ook in delen van Amerika festiviteiten georganiseerd rondom kerst en ook in Zuid-Afrika, Brazilië en Nieuw-Zeeland komt Santa Claus in juli even kijken.

Naast Christmas in July zijn er tussen het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond nog veel meer verschillen in kersttradities, bekijk via onderstaande speler wat deze verschillen zijn, tussen Engeland en Australië.

Over de auteur

Emma Odijk

Emma Odijk (2003), is een vrolijke meid die vanuit het altijd bruisende Wassenaar verslag doet van het nieuws. Emma’s interesses liggen heel breed, van muziek, tot politiek en van sport tot natuur. Van alle dingen weet ze iets en wil ze meer leren. Dit komt terug in haar vrije tijd, waarin ze graag sport bekijkt, natuur fotografeert en soms iets te veel muziek luistert. Deze veelzijdigheid is ook zichtbaar in haar diverse journalistieke werk.