Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden

Een K-popster

Een prikje hier en een operatie daar. In Zuid-Korea is dit een van de normaalste zaken. Het land wordt dan ook gezien als het epicentrum van de plastische chirurgie, meldt NPO 3. In het land zijn de schoonheidsidealen erg belangrijk. En om aan deze idealen te voldoen, is een afspraak bij een chirurg haast niet te omzeilen.

In Zuid-Korea vinden de meeste cosmetische ingrepen per inwoner plaats. Ongeveer de helft van de vrouwelijke twintigers in Seoul, de hoofdstad, zou een cosmetische ingreep zijn ondergaan, meldt Nu.nl. De behoefte om mooi gevonden te worden is er dan ook groot. “Hier wordt uiterlijk erg belangrijk gevonden. Wie mooi is, heeft meer garantie op succes op allerlei vlakken”, aldus Dami Yoo, een Zuid-Koreaanse vrouw. Maar wat is dan mooi? Voor de Zuid-Koreanen is dat duidelijk: een witte huid, een smalle neus, grote ogen, een puntige kin en een slank figuur. Door de relatief betaalbare gezondheidszorg in Zuid-Korea, is plastische chirurgie er een stuk goedkoper dan in Europa, zegt NPO 3. Ook is een bezoekje aan plastische chirurg laagdrempelig, doordat er veel reclame voor gemaakt wordt en er in veel straten wel een te vinden is. Hierdoor is het er makkelijk om je uiterlijk te laten veranderen.

Volgens Dami zijn deze onrealistische idealen nog populairder geworden sinds de opkomst van K-pop. “Iedereen vindt de popsterren knap en wil zoals zij zijn.” De K-popindustrie is een harde wereld waarin uiterlijk een belangrijke rol speelt en alleen talent hebben niet voldoende is. De k-popsterren moeten voldoen aan de schoonheidsidealen. Veel van hen ondergaan hier een operatie voor en volgen een erg streng dieet, meldt VRT News. Dit voorbeeld wordt overgenomen. “Ik heb het ook geprobeerd, maar het is gewoon niet haalbaar voor mijn lichaam”, vertelt Dami.

Om deze situatie tegen te gaan, hebben jonge vrouwen in Zuid-Korea #escapethecorset opgezet. Deze hashtag wordt geplaatst bij bijvoorbeeld foto’s van gebroken spiegels en een geplette lipstick. Hiermee hopen de vrouwen de schoonheidsidealen te kunnen verbreken, meldt NOS.

Het is dus geen geheim dat er veel cosmetische ingrepen gedaan worden in Zuid-Korea. Maar een onderwerp waar weinig over gesproken wordt is ‘dik’ zijn in het land en de fatshaming die er plaats vindt. Beluister de onderstaande reportage over het taboe op dit onderwerp.

Over de auteur

Guusje van der Maat

Mijn naam is Guusje van der Maat (2005) en ik studeer aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse, maar ben voornamelijk geïnteresseerd in sport, muziek en maatschappelijke problemen. Met mijn brede interesse hoop ik de leukste en pakkendste nieuwtjes van Woerden naar buiten te brengen.