Van alpinist naar zitzeiler; Thierry Schmitter

Van alpinist naar zitzeiler; Thierry Schmitter

Deze alpinist moest door een ongeluk zijn hele carrière omgooien. In de jaren ‘90 stond Thierry Schmitter bekend als de beste alpinist van Nederland. In november 1998 kwam deze carrière abrupt ten einde. Hij werd meegesleurd door een lawine tijdens het ijsklimmen en belandde hierdoor in een rolstoel. Dit heeft hem niet tegengehouden om te sporten op topniveau. Hij verruilde de bergen voor het water en begon aan zijn avontuur als zitzeiler.

Met het zitzeilen heeft Thierry in 2004 en 2012 op de Paralympische Spelen brons behaald. Zijn mentaliteit bracht hem snel weer op topniveau. “Een hele mooie periode, maar ik merkte aan het einde dat ik niet meer de resultaten behaalde die ik zocht” vertelt Thierry,“ ik ben toen op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging”. In 2013 stopte Thierry met zitzeilen op topniveau, maar stopte niet met “buitenspelen”, zo noemt hij het zelf.

“Ik noem het altijd buitenspelen, gewoon buitensporten, in de bergen, de bossen of in het water. Als ik maar buiten kan sporten” aldus Thierry. Hij is nog dagelijks bezig met handmountainbiken, zitskiën en kitesurfen. Dat laatste is bijzonder, kitesurfen is namelijk niet de meest voor de hand liggende sport voor iemand in een rolstoel. Voor deze sport heeft hij nieuwe technieken en nieuwe materialen ontwikkeld. Hier is hij dan ook erg trots op, uit eigen interesse heeft hij dit mogelijk gemaakt voor vele andere.

Het belangrijkste van het zogenoemde “buitenspelen” is voor Thierry dat hij hier vrijheid in heeft. “Je bent tijdens het sporten even niet afhankelijk van je rolstoel en voelt je minder gehandicapt en dat is een geweldig gevoel. Ik voel mezelf dan even niet afhankelijk.”

Over de auteur

Famke Arts

Mijn naam is Famke Arts. Ik ben 22 jaar en graag bezig met media. Na een opleiding fotografie ben ik begonnen aan journalistiek. Het lijkt mij erg leuk om later fotografie met journalistiek te combineren. Je kunt mij bereiken via mij email, famkearts@gmail.com of telefonisch, 06-82680559.