Voor het eerst op kamers: een nijpend tekort aan studentenhuisvesting

Voor het eerst op kamers: een nijpend tekort aan studentenhuisvesting

Foto ter illustratie. Bron: Jan van der Wolf

Voor het eerst op kamers gaan; dat gaat tegenwoordig niet zo makkelijk. Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023, gepubliceerd door Kences, blijkt dat er een tekort aan 23.000 studentenwoningen is in Nederland. Door dit grote tekort moeten studenten noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen en zitten ze met urenlange reistijden om hun studie te kunnen volgen. Er moeten veel studentenwoningen bijgebouwd worden om dit probleem terug te dringen.

Sinds de introductie van het leenstelsel in 2015 is er een afname te zien in het aantal Nederlandse studenten dat op kamers woont, blijkt ook uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. In het academisch jaar 2015-2016 woonde 53% van alle Nederlandse studenten op kamers, maar dat percentage is nu gedaald naar 44%. Voor bijna de helft van de studenten die thuis blijven wonen, is de betaalbaarheid de belangrijkste reden om niet uit huis te gaan. Daarnaast geeft 20% aan dat ze geen geschikte woonruimte kunnen vinden.

Kences voorspelt dat de vraag naar woonruimte zal toenemen nu de basisbeurs is heringevoerd. Dit zal leiden tot een verbetering van de financiële situatie van studenten, wat mogelijk meer studerende jongeren zal aanmoedigen om zelfstandig te gaan wonen. Het bureau schat dat er in de jaren 2030 en 2031 een vraag zal zijn naar ongeveer 39.700 tot 56.000 kamers.

Om het tekort aan studentenhuisvesting terug te dringen, gaan er meer woningen gebouwd worden. Sinds 2022 bundelen beleidsmakers, gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen, onderwijsinstellingen en studenten hun krachten met het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030.

In deze reportage zoomen we in op hoe de situatie in Utrecht is. Volgens Annemarijn Oudejans, intern fractievoorzitter in Utrecht namens Student & Starter
én woordvoerder op de portefeuille Wonen, is het tekort aan studentenhuisvesting in Utrecht nijpend. Ook spreken we Lou Nusselder, zij heeft een moeizame zoektocht naar een kamer in Utrecht gehad. 

Volgens Annemarijn Oudejans komt Utrecht 5300 studentenwoningen tekort. “De komende zeven jaar gaat de gemeente 5300 woningen bijbouwen. Dat zijn er hopelijk genoeg om de wachtlijst voor studenten te verkorten. Daarnaast gaan we ervoor zorgen dat je in plaats van met twee mensen, met drie mensen in een huis kan wonen. Tot slot willen we de grotere huizen die niet optimaal benut worden, opsplitsen in kamers, zodat studenten daar in kunnen wonen.”

Over de auteur

Florien de Bruijn

Mijn naam is Florien de Bruijn en ik ben tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor het maken van filmpjes en ik hoop deze passie in de toekomst te kunnen vertalen naar het presenteren van programma’s. Ik ben geïnteresseerd in kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Op mijn website komen deze onderwerpen terug in mijn journalistieke producties. Met mijn enthousiasme en toewijding in dit vak, hoop ik de wereld te inspireren en informeren.