Voor de eerste keer rijexamen doen “ik hoop dat ik in een keer slaag”

Voor de eerste keer rijexamen doen “ik hoop dat ik in een keer slaag”

Foto: Max van den Bogaert

Als je je rijbewijs wilt halen, dan moet je praktijkexamen doen. Iets waar veel examenkandidaten de zenuwen van krijgen. Maar hoe kan je nu het beste omgaan met die zenuwen? Volgens rijinstructeur Rachid koubai kan je het beste doen alsof je al bent gezakt.  

Als ik met mijn leerlingen naar het CBR rij en ze het examen in gaan, dan geef ik ze het advies om gewoon te doen alsof ze al gezakt zijn. Op die manier laten ze alle zenuwen al van zich afvallen en gaan ze zo ontspannen mogelijk het examen in”, legt Koubai uit. Een van de redenen dat veel examenkandidaten het examen niet halen zijn de zenuwen. Daarnaast zijn volgens Free2Drive grote factoren het kijkgedrag, voorzichtig rijden, bijzondere verrichtingen en plaats op de weg. “Het is voor leerlingen belangrijk dat zij tijdig een plan maken als ze aan het rijden zijn. Ze moeten goed blijven kijken en vooruitplannen. 

Volgens de landelijke CBR-cijfers slaagt de helft van alle examenkandidaten voor zijn of haar rijexamen. “In mijn ogen is het goed dat niet iedereen slaagt. Veel mensen kunnen gewoon nog niet goed genoeg rijden. In het verkeer is het dan simpel weg niet veilig genoeg.” Volgens Koubai moeten leerlingen meer zeker van zichzelf worden. “Dat is de enige manier waarop deze cijfers omhoog kunnen gaan. De leerlingen moeten het gewoon gaan doen, en dan het liefst op een zelfverzekerde manier. Dan gaan ze het halen.” Het feit dat maar de helft slaagt maakt leerlingen dan weer nerveus. “Daarom zeg ik dat leerlingen moeten rijden alsof ze al gezakt zijn, dan rijden ze alsof het een normale les is. Het grootste deel zal dan wel slagen.” 

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.