De opkomst van kleurentelevisie in Nederland

De opkomst van kleurentelevisie in Nederland

NEDERLAND – In elke woonkamer staat er wel eentje, de televisie. Deze apparaten zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. “De geschiedenis van de televisie in Nederland gaat terug tot in de jaren 1930, toen er voor het eerst werd geëxperimenteerd met dit medium”, vertelt Bas Agterberg, conservator mediahistorie bij Beeld & Geluid.

Eén van de pioniers op het gebied van televisie in Nederland was Erik Klaas de Vries. Hij werkte in de jaren 1930 bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips waar hij meewerkte aan de opkomst van de televisie, door onder andere zenders te bouwen. Tussen 1948 en 1951 begon Philips met het maken van experimentele televisie-uitzendingen.

De eerste onofficiële uitzending in Nederland wordt uitgezonden op 18 maart 1948. Naar deze uitzending keken voornamelijk Philipswerknemers. “Deze uitzending wordt vaak vergeten maar speelt een belangrijke rol bij de opkomst van televisie in Nederland”, aldus Agterberg.

Na drie jaar experimenteren met uitzendingen wordt de eerste officiële uitzending in Nederland uitgezonden op 2 oktober 1951. “Veel mensen keken hier niet naar, er waren maar namelijk maar zo’n 500 huishoudens met een televisie”, legt Agterberg uit. “Toch waren er meer kijkers dan dat. Je moet je voorstellen dat iedereen deze uitzending wilde zien, dus keek iedereen mee bij de mensen die wel zo’n toestel hadden.”

Dit medium is sinds 1951 flink gestegen in populariteit en blijft zich tot op heden ontwikkelen. “Televisie is echt een onderdeel van ons leven geworden en het is bijna niet meer voor te stellen hoe het leven was zonder dit medium”, vertelt Agterberg.

Bekijk hier de reportage over de opkomst van kleurentelevisie in Nederland.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.