De jeugd aan de blaaspijp

De jeugd aan de blaaspijp

Glasblazerij de Oude Horn

Net als veel andere ambachtelijke beroepen staat de glasblazerij onder druk door de opkomst van massaproductie. Deze trend heeft het ambacht vrijwel geen toekomstperspectief meer gegeven, zoals ook opgemerkt wordt door Glasentertainer Willem Buyse. Hij begon zijn carrière als glas- en loodmaker, maar ontdekte al snel dat er weinig werk in te vinden was. Uiteindelijk belandde hij in de wereld van laboratoriumglasblazen, waar ook de vraag begon af te nemen.  

Dit voorbeeld geeft aan dat het voor jongeren lastig gemaakt wordt om hiermee te beginnen. “Er zit geen toekomst in. Het is een opleiding van vijf jaar, wie gaat er beginnen aan een opleiding wetende dat er geen werk in te vinden valt.” vertelt Willem. Het aantal mbo-studenten is de afgelopen jaren snel afgenomen: in 2019 begonnen nog ruim 165.000 studenten aan een mbo-opleiding, wat 14.000 meer is dan in 2022, vermeldt de MBO Raad. En alleen op het mbo kun je ambachtsvakken leren. Hierdoor daalt het aantal uitgevoerde ambachtelijke beroepen, zoals ook het glasblazen.  

Maar waarom kiezen jongeren hier steeds minder voor? En wat maakt glasblazen wellicht toch aantrekkelijk? Ik onderzoek dit door zelf voor de eerste keer glas te blazen: 

 

 

Glaswerk heeft grote concurrentie; massaproductie drukt de markt. Hoewel de vraag naar authentiek glaswerk is toegenomen, is dit vaak tegen een ander prijskaartje. “China is een grote concurrent. Als je de Action binnenloopt, verkopen zij glaswerk voor prijzen waar ik mijn materiaal niet eens van kan kopen,” legt Willem lichtelijk gefrustreerd uit. Ondanks deze grote concurrentie ziet Willem toch ergens licht aan het einde van de tunnel, namelijk in de glasentertainment. Hij merkt op dat entertainment een blijvende behoefte is, wat jongeren weer werkgelegenheid biedt. “Denk aan moeder-en-kindworkshops, waar ze samen glaswerk maken. Die blijven populair,” verduidelijkt hij. Zo kunnen deze traditionele ambachtelijke beroepen vernieuwend worden ingezet en voortbestaan. 

Over de auteur

Anisia de Kok

Als student journalistiek ben ik vastberaden om de rol van correspondent te omarmen. In mijn interviews leg ik de nadruk op connectie en begrip. Mensen voelen zich op hun gemak, waardoor ze graag hun verhaal delen. Als ik niet een artikel aan het schrijven ben, leer ik mezelf het liefst nieuwe dingen aan zoals gitaar spelen of een nieuwe taal! Ik hou van uitdagingen en ook de moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken, dus deze zul je veel tegenkomen.