Hoe moeten Nederlandse bedrijven diverser worden?

Hoe moeten Nederlandse bedrijven diverser worden?

Nederland als sterke leider en vooruitstrevend land. Toch lopen wij op bepaalde vlakken ook goed achter. Op de werkvloer is weinig diversiteit te zien, en bedrijven hebben geen idee hoe ze het moeten aanpakken. Ze zullen snel met een oplossing moeten komen, maar hoe kan een organisatie diverser worden? 

‘Bedrijven  zijn bang om iets anders te doen dan de norm. Als ze niet zien dat de gehele sector drastische stappen neemt, zullen zij dat ook niet doen. Op die manier blijven veel bedrijven achter en blijven de vloeren grotendeels wit. Ik denk ook dat sommige bedrijven wel willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Ze zijn bang om buiten de boot te vallen.’ zegt Nadine Ridder, adviseur en spreker op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.

Een van de grootste uitdagingen die werkplekken ervaren is de creatie van bewustzijn en acceptatie van diversiteit. Volgens het platform diversiteitopdewerkvloer.nl is het belangrijk om een veilig aanvoelende cultuur te creëren. Jayliah Jada van Gorkum, deskundige diversiteit, zegt: ‘Deze is er zeker niet altijd, waardoor het ook afschrikkend kan werken richting sollicitanten van kleur. Het is dan als het ware een vicieuze cirkel waar men dan in terecht komt, en dat is heel erg zonde.’

Toch is het lastig om een bedrijfscultuur volledig om te gooien. Er zal dus eerst een mate van commitment moeten zijn voordat er echt iets veranderd kan worden. Ze moeten dus bereid zijn om verandering aan te kunnen en willen gaan. Ondanks dat zijn er wel mogelijke opties. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld door buddy’s of mentorprogramma’s het vertrouwen van collega’s in elkaar versterken of kunnen ze, zonder andere groepen uit te sluiten, het sollicitatieproces eerlijker maken. Want alleen op die manier zal er een werkcultuur ontstaan die voor iedereen wenselijk is.

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld. Ze wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving en wil over dit onderwerp ook veel schrijven.