Op landelijke vlinderdag staat de toekomst van de vlinder centraal

Op landelijke vlinderdag staat de toekomst van de vlinder centraal

Een aantal bloemen ontpoppen al in mooie kleuren. De mentroelogische lente is vrijdag van start gegaan. Zaterdag is er dan ook een landelijke vlinderdag, georganiseerd door de Vlinderstichting, waar de toekomst van vlinders centraal. Uit onderzoek van de vlinderstichting blijk namelijk dat vorig jaar het slechtste vlinderjaar ooit was. Nicky Castricum heeft een eigen vlindertuin en wil bijdragen aan het behoud ervan. Hij zegt: “Toen ik onderzoeken las over de achteruitgang van vlinders, besloot ik te kijken hoe ik kan helpen

Van oorsprong is Nicky ontwerper en richt hij tentoonstellingen in voor musea. In zijn werk miste hij het contact met de natuur. “De enige aanraking die ik als volwassene had met de natuur, was in het weekend een rondje lopen door het bos. Als een soort van graf startte ik een kleine vlindertuin om meer in contact te zijn met de natuur.” Later begon Nicky onderzoeken te lezen over het feit dat in 30 jaar tijd 70 procent van de vlinders afneemt. “Toen drong het wel tot me door, ik had ook altijd het gevoel dat ik als kind meer vlinders zag, en vond het altijd vreemd hoe ik als volwassene er minder zag.” 

 

Ecoloog, Kars velling, en vlinderliefhebber Dik Vonk, praten in de reportage over de oorzaken en gevolgen van daling van Vlinders in Nederland 

 

 

Het lezen van de onderzoeken was voor Nicky het teken om de tuin serieuzer te nemen. Hij begon te onderzoeken hoe hij het beste zijn steentje kan bijdragen. “Het belangrijkste was het aanleggen van waardplanten. Dit zijn planten waar voedsel voor vlinders op ligt. Een voorbeeld hiervan zijn distelplanten waar de distelvlinder van eet.” 

 

Voor Nicky zit ook een deel van het probleem in het feit dat dit soort planten niet genoeg ruimte krijgen om in Nederland te groeien. “We hebben te weinig echte natuur. In tuinen zitten mooie planten, maar dat is niet echt natuur. Als je een stuk grond over hebt, plaats daar dan inheemse bosjes. Deze gedijen goed op rijke grond, want er is zoveel meer mogelijk dan een kaal stuk grasveld. 

 

 

Over de auteur

Leon Hart

Leon Hart (18) woont in De Goorn en is eerstejaars student op de school van journalistiek in Utrecht. Hij maakt zich hard voor: gelijkheid, de waarheid en transparantie. Onderwerpen die hem aanspreken zijn: politiek, conflicten en de maatschapij.