Een poging tot het verbreken van het wereldrecord langste robottrein. 

Een poging tot het verbreken van het wereldrecord langste robottrein. 

Gemaakt door Loekie Pruijn

UTRECHT – Woensdag 28 februari is het dan eindelijk zover, een poging tot het verbreken van het wereldrecord langste robottrein. Dit gebeurt in het spoorwegmuseum in Utrecht. 

300 scholieren van diverse middelbare scholen verspreid over Nederland zijn naar het spoorwegmuseum in Utrecht gekomen. Dit allemaal om het wereldrecord langste robottrein te verbreken. Dit record staat momenteel op 210 gevestigd door de Belgen. Gaan ze het halen, dat is de grote vraag.  

Evertjan de Rooij communicatieadviseur van het spoorwegmuseum is er erg enthousiast over. “Voor ons is het ook de toekomst van spoor, die zelfrijdende treinen. Als museum vertellen we niet alleen de verhalen van het verleden, maar ook het verhaal van de toekomst. Een robottrein past dan precies in die visie. Als je de langste robottrein wil later rijden dan is er geen betere plek dan het spoorwegmuseum.” 

Het doel
“Het belangrijkste doel is dat kinderen het naar hun zin hebben”, vindt Maartje van Leaphy. Leaphy is het bedrijf dat de robotjes heeft bedacht, de scholen nu onderwijst en de kinderen motiveert om meer met robotica te werken. “Ik zat bij de eerste ontwikkelgroep van de Leaphy’s. Toen was het een stiekeme droom dat we andere kinderen konden helpen en motiveren om met robotica bezig te zijn. Dat dit dan ook werkelijk op zo’n grote schaal lukt is meer dan we hadden kunnen wensen.”  

Het wereldrecord is helaas niet gelukt. Toch blijft de sfeer en hoop voor de toekomst er goed in. “We gaan het volgend jaar weer proberen”, vertelt Jolien Vossenman een Atheneum scholier. “Het leukste van de dag was dat ik er zoveel van hebben geleerd. Hiervoor wist ik weinig van robotica af. Nu vind ik het echt superleuk om te doen en wil ik er ook zeker meer over leren.” Voor Leaphy is het doel dus in ieder geval wel gehaald.  

Video gemaakt door Loekie Pruijn

Over de auteur

Loekie Pruijn

Ik ben Loekie Pruijn (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Bussum, maar woon nu in Utrecht. Ik ben heel enthousiast, open en nooit bang om iets te vragen hierdoor past de opleiding Journalistiek erg goed bij mij, naast dat ik een grote passie voor schrijven heb natuurlijk. Ik wil eerst alle aspecten van journalistiek ontdekken voor dat ik kan bepalen welke richting ik later op wil gaan.