FACTCHECK: Vrouwen hebben bloedarmoede zonder het te weten

FACTCHECK: Vrouwen hebben bloedarmoede zonder het te weten

Een kwart van de vrouwen zou lijden aan bloedarmoede, dit claimt de libelle in een artikel. Dit artikel zou gebaseerd zijn op een eerder artikel van het AD waar het onderzoek van Hans Verhoef toegelicht werd. De cijfers dat het om een kwart van de vrouwen gaat zijn hier alleen niet in terug te vinden. Hans Verhoef vertelt dat deze cijfers iets genuanceerder liggen als dat ze in het artikel van de Libelle voor doen.

Bloedarmoede is een te veel aan hemoglobine in je bloed. Hemoglobine zorgt dat er zuurstof van je longen naar alle cellen in het lichaam wordt gebracht. Door dit tekort aan zuurstof door je lichaam krijg je last van bloedarmoede.  Bloedarmoede kan ontstaan door een tekort aan ijzer in je lichaam, te weinig vitamine B12 of foliumzuur of een andere ziekte. Hans Verhoef, hoogleraar aan de universiteit in Wagenings, deed onderzoek naar bloedarmoede bij vrouwen.

Het onderzoek van Verhoef is gebruikt om het artikel van het AD te onderbouwen. In dit artikel wordt toelichting gegeven op de ondervindingen die er door dit onderzoek zijn gedaan. In een archief is terug te zien dat de kop van het artikel van het AD is aangepast. In de eerdere versie van het AD-artikel stond namelijk ook dat een kwart van de vrouwen in Nederland last heeft van bloedarmoede zonder dit te weten. Hier is 2 dagen na publicatie een verandering in gekomen. De libelle heeft waarschijnlijk daarvoor al het AD als bron gebruikt. De libelle wilde geen reactie geven.

Het onderzoek van Hans Verhoef is het begin van beide stukken. Verhoef verteld hier over dat het bij dit onderwerp erg lastig is om hier aantallen over te noemen. Er is namelijk in Nederland geen onderzoek waarin dit gemeten wordt. Hierdoor is er dus een gebrek aan data om te bepalen om deze cijfers in Nederland te bepalen. De World Health Organisatie wil hiervoor dan toch een indicatie geven en gebruikt daarom de data van omliggende landen om een schatting voor Nederland te maken. Verhoef zegt daarbij wel dat de meeste omliggende landen ook geen grootschalig onderzoek hebben gedaan. Bij deze omliggende landen is het dus ook maar de vraag hoe kloppend deze cijfers zijn.

De 25% oftewel kwart die benoemd wordt in het stuk van de libelle is volgens deze schattingen van het  WHO voor de zwangere vrouwen. Voor de niet zwangere vrouwen gaat het om 18% van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar oud. Deze cijfers zijn dus volgens Verhoef een schatting.

Verhoef vertelt ook dat zijn onderzoek door libelle en door het AD anders is verwoord als dat hij het bedoeld had. Er wordt hier meer ingegaan op de cijfers en dat het aan onze veranderde levens stijl zou liggen. Voor Verhoef was het belang van het onderzoek juist om te laten zien dat dit een groot probleem is waar vrouwen vaak niet achterbomen tot ze zwanger zijn. Hij wil geen ijzertabletten aanraden om zo met medicijnen het op te lossen, maar wel bekendheid van het probleem krijgen om zo te laten zien dat het er is. Zo stelt Verhoef: “als dit probleem bij mannen was geweest hadden we hier al lang meer van geweten.”

Wat we kunnen opmaken hieruit is dat de stelling van Libelle niet klopt. Er wordt een aantal benoemd wat niet klopt met het onderzoek. Ook wordt er niet duidelijk gemaakt dat het om een kwart van de zwangere vrouwen gaat. Er had meer transparantie mogen zijn over het bepalen van dit aantal. Zo wordt er niet bij verteld dat deze cijfers van het WHO op basis van een schatting zijn. De stelling is dus onjuist en had met meer toelichting beschreven moeten worden.

Over de auteur

Famke Arts

Mijn naam is Famke Arts. Ik ben 22 jaar en graag bezig met media. Na een opleiding fotografie ben ik begonnen aan journalistiek. Het lijkt mij erg leuk om later fotografie met journalistiek te combineren. Je kunt mij bereiken via mij email, famkearts@gmail.com of telefonisch, 06-82680559.