Een kleine daling in het asielaanvraag in juli 2023 in Europa

Een kleine daling in het asielaanvraag in juli 2023 in Europa

Foto ter illustratie. Bron: Pixabay, Ralphs_Fotos

Elke maand wordt het rapport van Eurostat geüpdatet, op 25 oktober zijn de cijfers van juli 2023 toegevoegd aan het rapport. De nieuwe cijfers laten zien dat in vergelijking van de maand ervoor, juni 2023, het aantal asielaanvragen in Europa met 5% is gedaald.

Wanneer is iemand een asielzoeker?
Als je naar een ander land verhuist, ben je een migrant. Redenen om te migreren zijn bijvoorbeeld studie, arbeid of familie. Sommige mensen vluchten ook naar een ander land, dit kan bijvoorbeeld vanwege een oorlog zijn. Deze mensen worden vluchtelingen genoemd. Volgens het Vluchtelingenverdrag is een vluchteling iemand die het land waar zij wonen, vanwege gerechtvaardigde vrees voor vervolging. Een vluchteling kan in zijn eigen land geen bescherming krijgen vanuit de overheid of is de overheid de oorzaak van de vervolging.
Niet elke vluchteling is ook een asielzoeker, een asielzoeker vraagt namelijk bescherming aan in een ander land. Alleen is het nog niet bepaald of diegene inderdaad wel internationale bescherming nodig heeft, dit onderzoekt het land waar asiel is aangevraagd. Hier zit een heel asielprocedure aan vast.

Asielzoekers in Europa
In Europa komen er vooral via het zuiden vluchtelingen het continent in. Al jaren is het aantal vluchtelingen erg hoog in Europa al erg hoog. Eurostat past maandelijks het rapport over asielaanvragen in Europa aan. In de laatste update is te zien hoe er in juli 2023, 80.665 vluchtelingen voor het eerst asiel hebben aangevraagd in Europa. Dit is 20% meer dan juli 2022, toen waren er 67.315 vluchtelingen die voor het eerst asiel hebben aangevraagd in Europa.
De meeste eerste asielaanvragen waren in Duitsland (25.105), Spanje (11.945) en Frankrijk (10.605). Dit is meer dan de helft van de totale eerste asielaanvragen in Europa.

In de radio-uitzending van 27 oktober vertelt Lynn Hillary, Universitair Docent bij de sectie Staats- en Bestuursrecht van de Universiteit van Amsterdam, over het asielbeleid in Europa en gaat zij verder in op de cijfers van asielaanvragen in Europa.

Over de auteur

Britt Smith

Ik ben Britt Smith (2005) student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben naar van alles nieuwsgierig, maar ik hou me graag bezig met muziek en films en deel graag wat ik ervan weet. E-mailadres: britt.smith@student.hu.nl telefoonnummer: 06 81582998