Miljoen Antilliaanse dollar voor hittebestrijding op Curaçao, maar: ‘Dit is een doekje voor het bloeden’

Miljoen Antilliaanse dollar voor hittebestrijding op Curaçao, maar: ‘Dit is een doekje voor het bloeden’

Basisschoolleerlingen op Curaçao die door de aanhouden hitte met een verkort schoolrooster te maken hebben.

Curaçao kampt al sinds juni met periodes van aanhoudende warmte, waarbij vaak temperaturen van 34 graden of hoger worden aangetikt. Een van de gevolgen daarvan is dat het onderwijs de rest van de maand een verkort schoolrooster hanteert.

Dat maakte Sithree van Heydoorn, Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport van Curaçao, afgelopen maandag bekend tijdens een persconferentie. “Het is altijd warm op Curaçao, dus wat dat betreft is er niks nieuws onder de zon. Het grote verschil is dat momenteel de intensiteit en temperatuur op het eiland hoger zijn dan normaal”, legt Dick Drayer, correspondent Caribisch Gebied voor de NOS, uit.

“Een van de veranderingen die ik zie in het onderwijs is dat er tijdens de lessen meer ruimte wordt geschapen voor de leerlingen om hun waterfles te vullen”, gaat Drayer verder. “Vroeger zag ik nooit waterflessen op de schoolbankjes staan, dat is nu anders. Voor de rest zijn er in het onderwijs over het algemeen geen goede voorzieningen om de hitte te bestrijden. Het enige wat de scholen kunnen doen is de ramen openstellen en een paar ventilatoren aanzetten.”

Naast het verkort schoolrooster stelt het ministerie ook 1 miljoen Antilliaanse gulden beschikbaar voor de aanschaf van airco’s, ventilatoren en jugs. “Deze oplossing kan eigenlijk niet, omdat er überhaupt geen infrastructuur aanwezig is om verkoeling op de scholen aan te leggen”, stelt Drayer. “Dat is wel iets des-Curaçaos, om pas de put te dempen als het kalf verdronken is. Curaçao heeft helemaal geen geld en die 1 miljoen Antilliaanse gulden is enkel een doekje voor het bloeden.”

Volgens Drayer loopt het onder meer vast op de airconditioning. “De meeste airco’s op het eiland zijn 220 volt, terwijl de scholen werken met het Amerikaanse voltagesysteem van 110 volt. De infrastructuur om deze oplossing te laten gedijen is er dus niet. Van die 1 miljoen Antilliaanse dollar moeten er ook nog ventilatoren en jugs worden gekocht, dus in feite biedt het ministerie op dit moment geen echte oplossing.”

In de Verenigde Staten wordt dus 110 volt gebruikt. Een samenwerkingsverband tussen USA en Curaçao noemt Drayer echter ‘geen logische stap’. “De landen liggen geografisch gezien dicht bij elkaar en op Curaçao is er ook een Amerikaans consulaat waarmee je een gesprekronde zou kunnen starten, alleen de vraag is of de Verenigde Staten zit te wachten op een containereiland in de Caribische Zee. Het ligt eerder voor de hand om via de oude koloniale band een samenwerking te zoeken met Nederland. Dat geldt eigenlijk voor alles. Curaçao zoekt vrijwel nooit steun bij omliggende landen of de Verenigde Staten, maar altijd bij Nederland. Dat valt historisch te verklaren.”

Het aanschaffen en installeren van de airconditioning gaat nog wel een tijdje in beslag nemen, zo voorspelt Drayer. “Ik verwacht dat het over vijf jaar nog niet af is. De bekostiging voor het onderwijs is überhaupt al te laag. Daar is in februari van dit jaar nog een rechtszaak over gevoerd. De rechter stelde toen dat het Ministerie van Onderwijs geld moet bijstorten om kwalitatief goed onderwijs te bieden. Het probleem van de airco’s komt daar nog bovenop.”

Berend van Straaten, meteoroloog bij Infoplaza, gaf vrijdag live in de radio-uitzending toelichting op het weer op Curaçao. Beluister hieronder het interview terug.

Over de auteur

Juriaan Kok

Juriaan Kok (Haarlem, 2002) is ooit verkozen tot beste radiopresentator van het Mediacollege Amsterdam. Het is daarom niet vreemd dat deze jongeman de studie Journalistiek heeft gekozen. Juriaan is al van jongs af aan geïnteresseerd in sport en hoopt later als sportverslaggever aan de slag te gaan.