Gevolgen dalende vaccinatiegraad zichtbaar

Gevolgen dalende vaccinatiegraad zichtbaar

Foto ter illustratie. Bron: RF._.studio, Pexels

 NEDERLAND –  Het RIVM meldt dat de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald. De vaccinatiegraad ligt nu onder de 90%, terwijl deze eigenlijk 95% zou moeten zijn volgens het RIVM. De eerste gevolgen van deze dalende vaccinatiegraad zijn nu zichtbaar: er zijn uitbraken van infectieziekten onder jonge kinderen, zoals mazelen en kinkhoest. Kinderen kunnen hier ernstig ziek van worden en zelfs aan overlijden. GGD’s maken zich zorgen en willen zo snel mogelijk met maatregelen komen.

In de regio Eindhoven is er recent een uitbraak geweest van de mazelen: twintig jonge kinderen zijn besmet met deze infectieziekte. Ook zijn er dit jaar al vier baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest, meldt het RIVM. “Door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op verspreiding van infectieziekten toe”, volgens Harald Wychgel, persvoorlichter infectieziektebestrijding van het RIVM. “Wij hanteren voor ons land een veilige vaccinatiegraad van minimaal 95%. Dat komt onder meer door de mazelen. Dat is een extreem besmettelijke ziekte.”

Charifa Zemouri, gezondheidswetenschapper met expertise op bestrijding van infectieziekten, vertelt dat het belangrijk is dat kinderen deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. “Als we de vaccinatiegraad niet halen, komen al die ziektes uit de Middeleeuwen weer terug. Je neemt een vaccin niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om anderen te beschermen die het vaccin nog niet hebben gehad, zoals baby’s. Als een ouder kind bijvoorbeeld kinkhoest oploopt en in contact komt met een baby, dan heb je de poppen aan het dansen.”

Volgens Zemouri zijn er verschillende redenen waarom ouders hun kinderen niet meer laten vaccineren. Ouders zijn meer gaan twijfelen over de veiligheid van vaccinaties of ze zien het nut er niet van in. Zemouri zegt dat onder andere de coronapandemie een rol heeft gespeeld in de toenemende weerstand naar vaccins in het algemeen.

Over de auteur

Florien de Bruijn

Mijn naam is Florien de Bruijn en ik ben tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor het maken van filmpjes en ik hoop deze passie in de toekomst te kunnen vertalen naar het presenteren van programma’s. Ik ben geïnteresseerd in kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Op mijn website komen deze onderwerpen terug in mijn journalistieke producties. Met mijn enthousiasme en toewijding in dit vak, hoop ik de wereld te inspireren en informeren.