Europese identiteit onduidelijk en onbereikbaar

Europese identiteit onduidelijk en onbereikbaar

Afbeelding ter illustratie. Bron: Unsplash - Christian Lue

De Europese identiteit: voor velen is het een onduidelijk en vaag begrip. Daarnaast roept het een aantal vragen op: moet ik mij wel Europeaan voelen en kan dat wel met de vele talen en culturen? De Europese Unie probeert in ieder geval op een aantal manieren meer verbondenheid te creëren. 

De Europese Unie is opgericht na de tweede wereldoorlog vanuit een aantal kernwaarden zoals vrijheid, gelijkheid en democratie. Maar het hebben van Europese waarden blijken niet genoeg te zijn om je Europeaan te voelen. Als we kijken naar de recentste Eurobarometer, de opiniepeiling over de EU, voelt 47% zich verbonden zich verbonden met Europa en 43% met de Europese Unie. Uit onderzoek van Ipsos I&O blijkt dat 56% van 2138 volwassen Nederlanders zich vooral verbonden voelen met Nederland, en slechts 12% met Europa.

Inmiddels bestaat de Europese Unie uit 27 landen. Volgens een deksundig boek over de identiteitscrisis van de Europese Unie, komt de weinige verbondenheid ook door de grootte van de EU. Er zijn namelijk binnen de EU veel verschillende talen en culturen. Hoe zorgt de Europese Unie dan toch voor verbondenheid?

Stimuleren van verbondenheid

Volgens Clara van de Wiel, EU-correspondent in Brussel voor NRC, geeft de Europese Unie veel geld uit aan het creëren van bewustzijn voor de Europese identiteit. ‘‘Denk aan projecten zoals Erasmus, waarbij Europese studenten goedkoop over de grens te laten studeren. Zo proberen ze die Europese verbondenheid te stimuleren.’’ Daarnaast probeert de Europese Unie ook op andere manieren de Europese verbondenheid te stimuleren. ‘‘In elke Europese hoofdstad heb je een centrum van de Europese Commissie waar burgers heen kunnen om te leren over de Europese Unie. In Brussel heb je het Huis van de Europese Geschiedenis, die je gratis kunt bezoeken. Daar zit ook weer veel geld in, en bedoelt om zoveel mogelijk mensen daarmee kennis te laten maken.’’

Impact Europese verkiezingen

Of het een grote factor is voor de aankomende Europese verkiezingen durft Van De Wiel niet met zekerheid te zeggen. ‘‘De Europese Unie moet laten zien waarom het beleid wat zij voeren ertoe doet voor mensen. Ik denk dat dat uiteindelijk belangrijker is dan dat je je Europeaan voelt.’’

Luister hieronder naar de audioreportage over of een Europese identiteit eigenlijk wel mogelijk is met die vele talen en culturen, en of jongeren zich verbonden voelen met de EU.

Over de auteur

Victor Schipper

Mijn naam is Victor Schipper, 21 jaar en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een ambitieuze student die uitdaging zoekt door mee te doen aan verschillende honoursprojecten binnen de SvJ. Momenteel loop ik mee op de redactie van RTV Connect en ben ik werkzaam als freelance journalist. Ook ben ik actief betrokken bij de NVJ en help ik mee met het organiseren van evenementen voor Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Daarnaast ben ik Vicevoorzitter van Studievereniging LeF (Letterlijk en Figuurlijk) van de opleiding Journalistiek. Ik heb een passie heb voor de schrijvende journalistiek met een specialisatie in burger, politiek en maatschappij. Als freelancer ben ik inzetbaar voor het schrijven van (nieuws) artikelen en columns.