Hitterecord Spanje heeft ook gevolgen voor flora en fauna

Hitterecord Spanje heeft ook gevolgen voor flora en fauna

Warmte in Spanje

Het is extreem warm in Spanje. Dit betekent dat er al tien dagen op rij het warmterecord van de dag is verbroken. Dit fenomeen is al sinds 1970 niet meer voorgekomen. Dit maakt het extra uniek aangezien er temperaturen rond de 35 graden worden gemeten, terwijl het al midden oktober is. Deze klimaatverandering heeft effect op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld de huizenbouw, maar ook de flora en fauna kent hier zijn gevolgen van.

Ecosysteem

Myrthe Schipper, adviseur ecologie van Staatsbosbeheer, laat weten dat verschillende ecosystemen erg veel last kunnen gaan krijgen van de extreme hitte die nu heerst in Spanje. “Naarmate de temperatuur stijgt, wordt de kans groter op soortverdunning. Verder denk ik ook aan wateroverlast bij klimaatverandering”, vertelt Schipper. De grond is in de zomer kurkdroog, waardoor het proces van water opnemen trager gaat. Verschillende plantensoorten hebben meer water nodig om in leven te blijven dan anderen. Hierdoor zie je steeds vaker traditionele Spaanse olijfboomvelden, die speciaal op plekken worden gebouwd waar het water in mindere mate in de grond zit.

Hooggebergte

De Pyreneeën liggen voor een deel in Spanje, en ook hier speelt de hitte een enorme rol. Zo leven hier diersoorten die endemisch zijn. Dit betekent dat de soorten een zeer beperkte natuurlijke leefruimte hebben door de hoogte van het gebergte. “Veranderingen die plaatsvinden in het klimaat, en dan voornamelijk op het gebied van neerslag, maar ook met betrekking tot windrichtingen en windsterkten in een veranderend klimaat, kunnen zorgen voor zeer grote veranderingen in de ecosystemen in de bergen. Zo kunnen ze zorgen voor veranderingen in populaties van dieren, bijvoorbeeld doordat bepaalde voedingsstoffen waarvan ze leven toe- of afnemen.” Ginkel, M. V. (2011). De Pyreneeën & de effecten van klimaatverandering (Master’s thesis).

Bekijk hier de reportage over klimaat adaptief bouwen in Spanje:

Over de auteur

Djem Smit

Djem Smit (Haarlem, 2004) houdt zich graag bezig met sport. Het verdiepen in een specifiek onderwerp klinkt hem niet onbekend in de oren, net als informatie vergaren uit diepgaande gesprekken. Op zijn stage bij het FlowBuro, maakte hij al vroegtijdig kennis met journalistieke producties. De studie Journalistiek past daarom uitstekend in zijn straatje.