Verbod op e-scooters op Malta

Verbod op e-scooters op Malta

MALTA – Per 1 maart 2024 worden e-scooters, ofwel elektrische steppen, verboden op het eiland Malta. De reden hiervoor is omdat ze een gevaar zijn op de weg. Maar volgens John Pillow, burgemeester van Sliema, een stad in Malta, ligt het probleem van de onveiligheid op de weg bij de infrastructuur in Malta.

Het huren van een e-scooter om Malta te ontdekken is geen optie meer voor de toeristen die van plan zijn hier heen te gaan. Het huren van e-scooters is namelijk verboden per 1 maart. “Jammer, e-scooters zijn een mooie manier om op een groene manier van a naar b te kunnen”, vertelt Danielle Duijst, Public Relations agent bij Rota, een organisatie voor alternatieve transport.

Malta is een klein eiland met bijna een half miljoen inwoners. “Door de slechte infrastructuur gebruiken veel mensen daar vaak hun auto. Dit zorgt voor problemen zoals verkeersdrukte, weinig parkeerplekken, vieze lucht en lawaai”, vertelt Pillow.

Alternatieve vervoersmiddelen, als e-scooters, zouden een oplossing moeten zijn voor de drukte in het verkeer. Maar door de slechte infrastructuur is het gebruik van e-scooters bijna onmogelijk. “Er zijn smalle wegen, geen fietspaden en veel auto’s. E-scooters zijn dus genoodzaakt over de stoep te rijden”, vertelt Pillow. “Hierdoor vormen e-scooters een gevaar op de weg. De oplossing is dus het verbeteren van de infrastructuur in Malta, niet het verbieden van e-scooters.”

Desondanks heeft de overheid ervoor gekozen om e-scooters in Malta te verbieden. Verslaggeefster Noa Meerwijk ging op pad om erachter te komen waarom er een verbod is op e-scooters en of dit verbod ook echt noodzakelijk is.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.