Israël krijgt kritiek op inzending ‘October Rain’ voor het Eurovisie Songfestival

Israël krijgt kritiek op inzending ‘October Rain’ voor het Eurovisie Songfestival

Photo by Frank Luca on Unsplash

Voor het Eurovisie Songfestival worden inmiddels steeds meer inzendingen bekend gemaakt. De tekst van de inzending van Israël ‘October Rain’ is uitgelekt en vanuit de wereld klinkt kritiek op het nummer omdat het een politieke lading zou hebben. De European Broadcast Union (EBU) is op dit moment in gesprek met Israël over mogelijke aanpassingen in het nummer.  

De regelgeving 

Het is niet de eerste keer dat een nummer in opspraak komt vanwege een politieke lading. Het Eurovisie Songfestival is een ‘niet-politiek’ event en om die reden kan de EBU vragen het nummer aan te passen. Als het land in kwestie dat niet wil doen kan het worden gediskwalificeerd. 

Niet de eerste keer 

Songfestival-expert Tom Mikkers legt uit welke nummers tot nu toe wel en niet gediskwalificeerd zijn. “In 2009 was het Songfestival in Rusland. Georgië kwam toen met een disco-nummer waarin de woorden ‘We don’t wanna put in’ werden gebruikt. Georgië ontkende de politieke lading van het nummer en weigerden de tekst aan te passen. Zij zijn toen gediskwalificeerd”, zegt Mikkers.  

In 1993 was Bosnië-Herzegovina in oorlog en zij kwamen toen met de inzending ‘Sva Bol Svijeta’. Een letterlijke vertaling daarvan is ‘Alle pijn in de wereld’. In het refrein komt ook de tekst ‘Alle pijn van de wereld bevindt zich vanavond in Bosnië’ voor. Volgens Mikkers is dit goed te vergelijken met het nummer van Israël. “Misschien dat het nummer van Bosnië zelfs nog een stuk politieker is dan het nummer van Israël. Toch is het nummer van Bosnië in die tijd niet gediskwalificeerd”, legt Mikkers uit.  

Ook Duitsland moet aanpassen 

Ook Duitsland heeft dit jaar een waarschuwing gekregen van de EBU. In het nummer komt het woord ‘shit’ voor en dit mag niet van de EBU. “Naast het feit dat er geen politieke uitspraken gedaan mogen worden mag je ook geen religie tonen of vloeken op het podium”, sluit Mikkers af.  

Over de auteur