Super Tuesday dit jaar niet heel ‘Super’

Super Tuesday dit jaar niet heel ‘Super’

Tijdens Super Tuesday brengen 16 staten tegelijkertijd hun stemmen uit tijdens de voorverkiezingen. Hierdoor wordt direct duidelijk wie de presidentskandidaat zal zijn bij zowel de Democraten als de Republikeinen. “Dit jaar is Super Tuesday wellicht een van de minst opwindende Super Tuesdays ooit.”

Tijdens Super Tuesday worden voorverkiezingen gehouden om te bepalen wie het in november tegen elkaar zullen opnemen. Zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten zal er een winnaar uit deze voorverkiezingen komen, die vervolgens in november de echte verkiezingen zal aangaan. Naast de landelijke voorverkiezingen vinden er ook lokale verkiezingen plaats voor bijvoorbeeld de Sheriff, schoolbestuur en Senaat. Daarover in de volgende reportage meer:

De reden dat het dit jaar niet zo spannend is, heeft te maken met het feit dat volgens Jan-Kees Emmer, een deskundige in Amerikaanse politiek, de winnende presidentskandidaten bij zowel de Republikeinen als de Democraten al min of meer vaststaan. “Het was eigenlijk al zeker dat het Trump en Biden zouden worden,” vertelt Emmer. “Bij de Democraten zie je dat de tegenstanders van Biden eigenlijk weinig kans maken. Het is ook niet gebruikelijk om een zittende president uit te dagen.”

Aan de zijde van de Republikeinen was er nog wel een kleine race gaande tussen Nikki Haley en Donald Trump. Uiteindelijk heeft Trump gewonnen en heeft Haley zich op 6 maart teruggetrokken uit de race. “Je ziet duidelijk dat Trump de Republikeinse Partij volledig heeft overgenomen en als zijn eigen partij heeft bestempeld. Door zijn populariteit heeft hij de andere kandidaten eigenlijk weggevaagd. Bovendien lijkt het erop dat driekwart van de Republikeinen het niet erg vindt dat Trump zijn kiezers heeft aangemoedigd het Capitool te bestormen, of dat hij momenteel te maken heeft met rechtszaken. Hij blijft populair binnen de partij en krijgt toch wel hun stemmen,” aldus Emmer.

In november vinden de echte verkiezingen plaats. Maar tot die tijd is het aan de partijen om een goede campagne te voeren.

Over de auteur

Sascha Timmerman

Timmerman, Sascha Timmerman. – Op mijn 13e is mijn interesse in de journalistiek begonnen. Deze interesse is terug te zien in mijn werk, studie en hobby’s. Na mijn middelbare school ben ik begonnen aan de mbo-studie mediaredactiemedewerker aan het Mediacollege in Amsterdam. Zowel tijdens de stages als tijdens de lessen heb ik enorm veel over het vak “redactie” geleerd.