Verkiezingen Rusland in aantocht 

Verkiezingen Rusland in aantocht 

De Russische ambassade, foto: Max van den Bogaert

RUSLAND – In Rusland kan een nieuwe president verkozen worden. Van 15 t/m 17 maart zijn daar de verkiezingen. Maar Rusland zou geen democratisch land zijn, dus de verkiezingen zullen waarschijnlijk ook niet eerlijk gaan verlopen. Als de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn, waarom zou je dan gaan stemmen? 

Volgens een Universiteit uit Rusland zien de inwoners dit als een kans om hun stem te laten horen aan het regime. Een Russische mevrouw die nu in Nederland woont gaat op 17 maart in Nederland naar de stembus. Zij wil wegens veiligheidsredenen anoniem blijven. “Wat ik weet is dat het leven van de mensen in Rusland de laatste jaren is verbeterd. Mijn familieleden hebben goede banen, mooie huizen, goede opleidingen en een goede gezondheid”, vertelt de vrouw. “Ik zal dus op de huidige president stemmen.”  

Volgens de Russische vrouw zijn de andere kandidaten voor het presidentschap niet geschikt. “Waarom zou ik stemmen op iemand die geen visie heeft, geen plan en geen wijsheid bezit?” Volgens de vrouw zou een van die andere kandidaten eerste een half jaar in moeten werken, voordat ze de ervaring hebben om zo’n groot land te besturen als Rusland. “De tijd om iemand in te werken heeft Rusland nu simpelweg niet. Er is nu iemand nodig die weet hoe het werkt en wat er gedaan moet worden met de oorlog.” 

Vlak voordat Navalny overleed heeft hij tegen het Russische volk gezegd dat een stem voor Poetin, een stem is voor het voortzetten van de oorlog met Oekraïne. Volgens experts is dit inderdaad zo, terwijl voor veel mensen in Rusland een stem voor Poetin een stem voor een goed leven is. Zoals de Russische mevrouw al aangaf, haar familieleden hebben een goede baan en een mooi huis. Voor veel mensen is het dus logisch om op Poetin te stemmen.    

Ben jij benieuwd hoe de Russische verkiezingen werken en wie de concurrenten van Poetin zijn? Kijk dan de explainer!

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.