Factcheck: Windturbines zijn niet slecht voor de natuur  

Factcheck: Windturbines zijn niet slecht voor de natuur  

De FvD is een partij die niet gelooft in de klimaatverandering. Voor hen is elke euro die naar het klimaat gaat eentje te veel. Dit willen zij duidelijk maken aan de kiezers door op sociale media filmpjes te verspreiden waarbij er wel eens onwaarheden worden verkondigd zo staat er op hun Instagram account dat er geen stikstofcrisis is, dit is gefactcheckt door Svjmedia en het klopt niet. Ook in de laatste week van de verkiezingen is er een onwaarheid verkondigd. Zij wilden duidelijk maken dat windmolens slecht voor de natuur zijn. Maar is dat echt zo?  

]

In 2005 kwam de redactie van FOK al met een artikel over dat er veel vogels sterven door windturbines. Het zou gaan om 50.000 vogels per jaar. Dit cijfer is vaker gefactcheckt door onder andere ANP, Pointer en Nieuwscheckers. Het bleek te kloppen. Maar nu gooit FvD in hun campagne een schepje boven op, door te concluderen dat de windturbines per definitie slecht zijn voor de natuur. Volgens de manager communicatie van Stichting de Noordzee die zich bezighouden met windturbines en de veiligheid van vogels is dit niet waar.  

 

“Het klopt dat er zoveel vogels sterven doordat zij tegen windturbines aanvliegen. Maar dat neemt niet weg dat dit beter is voor de natuur dan helemaal te stoppen met windmolens. Toch erkennen wij het probleem dat vele vogels die sterven. Daar nemen wij ook maatregelen voor: Zo geven wij de windmolens een kleur zodat ze beter te zien zijn voor de vogels, worden de windturbines op een bepaalde hoogte gebouwd zodat de laag- en hoogvliegende vogels er geen last van hebben en draaien de wieken langzamer of niet, als de vogeltrek plaatsvindt”.  

 

Ook De Vogelbescherming ziet dat de aanleg van windmolens gevolgen heeft voor de vogels. Toch vinden zij het ook noodzakelijk om windmolens te bouwen voor het belang van de natuur. “Klimaatverandering zorgt dat er juist leefomgeving verdwijnt voor de vogels en er minder voedsel is voor hen. Daarom moeten wij ons inzetten op vergroening van de wereld. Natuurlijk gaan er vogels dood en dat getal moeten wij minimaliseren, maar het alternatief dat er maar geen windmolens moeten bestaan is nog erger”, aldus Brent van De Vogelbescherming.  

 

Al met al worden windmolens dus gezien als een noodmiddel om de natuur zo min mogelijk te belasten. Als wij de klimaatverandering tegen willen gaan en de natuur intact willen houden moeten er windturbines worden gebouwd. Want uiteindelijk zijn windmolens goed voor de natuur.  

Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.