De Week van de Liefde: Let’s Talk About Love and Sex!

De Week van de Liefde: Let’s Talk About Love and Sex!

LEEUWARDEN – Tijdens de Week van de Liefde, wordt er aandacht besteedt aan seksuele vorming op verschillende scholen. Het doel van de week is om de start te zijn van structurele seksuele voorlichting op school.

De week georganiseerd door organisaties Rutgers seksueel expertisecentrum en Soa Aids Nederland vindt plaats tussen 12 en 16 februari. Valentijnsdag, vallend in dezelfde week, was voor de organisatie de reden om de voorlichtingsweek te linken aan liefde.

De week is gericht op scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo voor het verdiepen van hun kennis over het thema seksuele vorming. Manouk Vermeulen van Rutgers Seksueel Expertisecentrum vertelt dat dit jaar het thema ‘Let’s Talk About Sex and Love’ is. “Het thema is bedoeld om vooral te verdiepen in communicatie, zowel online als offline. Ook gaat het in de week over daten en flirten.”

Vermeulen vertelt dat de week bedoeld is als een soort projectweek waar zowel studenten als docenten hun kennis over seksuele vorming verdiepen. “Het idee is dat in deze week lessen worden gegeven over relaties en seksualiteit. We hopen vooral dat deze week aanzet om structurele lessen te organiseren door het jaar heen.”

Op de MBO school Firda Leeuwarden wordt deze week een PubQuiz Love and Sex georganiseerd voor de studenten. Verslaggever Annelot Sandbrink heeft een videoreportage gemaakt tijdens deze PubQuiz.

Via de website hebben tweehonderd scholen in Nederland zich aangemeld. Vanuit verschillende scholen komen er reacties met hoe ze invulling geven aan de week. “Een leuk voorbeeld van een school is dat docenten verkleed zijn en condooms uitdelen aan studenten. Zo doet iedereen wat anders rondom het thema”, aldus Vermeulen.

Of seks en seksualiteit besproken moet worden op scholen is discussie. “We hebben over de Week van de Liefde nog geen vervelende berichten gehad. Als een school niet mee wil doen, melden ze zich gewoon niet aan. De discussie of seks besproken moet worden op school komt voornamelijk voor op het basisonderwijs. De doelgroep van deze week is op een leeftijd waar ouders doorkrijgen dat er een periode komt dat jongeren relaties aangaan en gaan experimenteren. Ze willen dat als hun kinderen seks gaan hebben, het wel veilig gebeurt”, vertelt Vermeulen.

Over de auteur

Annelot Sandbrink

Ik ben Annelot Sandbrink en ik ben student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Naast dat ik mij bezig houd met de actualiteit, vind ik het erg leuk om te reizen en te leren over nieuwe culturen. E-mail: annelot.sandbrink@student.hu.nl Telefoon: 06 34 92 41 65