Waarom is het zo belangrijk dat F1-teams hun nieuwe auto kunnen testen?

Waarom is het zo belangrijk dat F1-teams hun nieuwe auto kunnen testen?

Foto: Pixabay

Utrecht – Het nieuwe Formule 1-seizoen staat alweer voor de deur. Nu de teams hun nieuwe auto aan het publiek hebben getoond, reizen ze aankomend weekend af naar Bahrein, waar het seizoen woensdag 21 februari wordt afgetrapt met drie testdagen. Op het Bahrein International Circuit zullen de nieuwe strijdwapens voor het eerst echt aan de tand gevoeld worden door de coureurs.

De afgelopen twee weken hebben de Formule 1-teams hun nieuwe auto’s aan de wereld getoond. Veel teams hebben een compleet nieuwe auto ten opzichte van vorig jaar. Om te testen of deze onderdelen ook daadwerkelijk voor een snellere auto hebben gezorgd, krijgen de teams twee mogelijkheden voorafgaand aan het seizoen om hun bolide te testen. In de eerste plaats doen de teams een shakedown met hun nieuwe bolide. Met een shakedown worden eigenlijk de eerste rondjes met de nieuwe auto bedoeld. Dit zijn erg belangrijke rondjes volgens F1-commentator Olav Mol. “Tijdens deze rondjes worden de systemen en de werking van de auto getest, maar is het ook belangrijk voor de coureurs om te kijken of ze wel comfortabel in de auto zitten”, vertelt Mol, die al sinds 1991 de stem van de Formule 1 is in Nederland.

De meeste F1-teams voeren deze shakedown net na de onthulling van hun auto uit, en houden deze meestal op Circuit Silverstone in Engeland, omdat de fabrieken van de meeste F1-teams dicht bij dat circuit gevestigd zijn.

Aanpassing reglement voor 2024

Echter zijn de reglementen omtrent zo’n shakedown voor 2024 aangepast door de FIA, de mondiale autosportbond. Tot vorig jaar mocht een F1-team hun nieuwe bolide testen gedurende twee sessies van 100 kilometer. Vanaf dit seizoen bestaat een shakedown uit twee sessies van 200 kilometer, maar deze twee sessies moeten wel verdeeld worden over twee dagen. Olav Mol legt uit waarom de FIA de reglementen omtrent shakedowns heeft aangepast. “Dit is aangepast om de teams op deze manier meer tijd te geven om de kinderziektes – de basisproblemen – van de nieuwe bolide aan te kunnen pakken”, vertelt Mol.  “Dit kunnen ze ook allemaal rustig uittesten, want de teams krijgen demobanden van Pirelli, waarmee ze niet vol gas kunnen rijden. Dus dat is perfect om de nieuwe auto te kunnen testen.”

Testdagen in Bahrein

Daarnaast hebben de teams de kans om de auto uitgebreid te testen tijdens de drie testdagen in Bahrein. Deze testdagen vinden plaats van woensdag 21 februari tot en met vrijdag 23 februari. Tijdens deze testdagen kunnen de teams in tegenstelling tot de shakedown met de 2024-banden ook op vol vermogen testen of de nieuwe onderdelen en het nieuwe concept ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft. Maar waarom zijn deze testdagen nou zo belangrijk? In de video hieronder legt Noud van Sommeren, eindredacteur bij Grand Prix Radio, uit waarom de testdagen zo belangrijk zijn.

Over de auteur