Factcheck: Thierry Baudet zegt dat er geen stikstofcrisis is

Factcheck: Thierry Baudet zegt dat er geen stikstofcrisis is

Thierry Baudet (2018)

Wat is het verband tussen boeren, de bouwsector, Schiphol en honderd rijden op de snelweg? Het heeft allemaal te maken met de stikstofcrisis die al jaren speelt in Nederland. Althans, als wij de laatste kabinetten en tal van rapporten moeten geloven, is er een crisis. Volgens Thierry Baudet is daar niks van waar. In zijn podcast genaamd: Forum Inside geeft hij aan dat er helemaal geen crisis is. Ook brengt hij aanstaande zondag een boek uit waar hij vertelt dat heel het stikstofbeleid niet deugt. Of het stikstofbeleid niet deugt daar zijn wetenschappers het ook niet over eens. Maar dat er een crisis is, is een feit. En dit beamen twee wetenschappers. 

 

Vraagtekens 

Thierry Baudet heeft wel vaker vraagtekens op het beleid dat wordt gemaakt door het Kabinet is niet nieuw. Zo was zijn partij betrokken bij de anti-corona (maatregelen) beweging en is klimaatverandering een methode om de elite rijker en machtiger te maken. Thierry brengt aanstaande zondag een boek uit genaamd: “Niemand in de cockpit”. Hierin zal hij naar eigen zeggen laten zien dat heel het stikstof beleid waanzin is en er helemaal geen sprake is van een crisis. 

 

Verschil in mening 

In deze factcheck zijn er twee onderzoekers geïnterviewd met beide een andere kijk op deze kwestie. Ze heten beiden Han en wonen op Texel, maar verschillen heel erg van mening op het gebied van de stikstof aanpak. Zo geeft Han Lindeboom aan dat Baudet zijn onderbouwingen soms wel kloppen, maar dat hij de verkeerde conclusies trekt. Dit in tegenstelling tot Han Dolman. Voor hem geldt dat er zoveel mogelijk gedaan moet worden om deze crisis tegen te gaan en neemt de beweringen van de heer Baudet met een korreltje zout. 

 

Lindeboom 

Han Lindeboom is hoogleraar mariene ecologie aan de universiteit van Wageningen. Hij richtte de afgelopen jaren de Focusgroep Stikstof en de Denktank Natuur op. Ook is hij lid van D66. Hij heeft veel kritiek op het beleid van zijn eigen partij en heeft dit naar eigen zeggen ook vaker duidelijk gemaakt tijdens D66-bijeenkomsten. Toch geeft hij aan dat er niet echt naar hem wordt geluisterd vanuit zijn partij. Een groot doorn in het oog voor hem is het uitkopen van zogenoemde piekbelasters. Volgens hem doen zij dit op basis van niet-volledige onderzoeken en heeft het weinig zin om de stikstof uitstoot tegen te gaan. Dit is iets wat Baudet ook als argument gebruikt.  

 

Dolman 

Han Dolman is professor Aardwetenschappen en directeur van de NIOZ (Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee. Hij vindt juist dat het uitkopen van piekbelasters een goede maatregel is om de uitstoot van stikstof tegen te gaan, alhoewel hij wel nog zijn vraagtekens heeft bij het begrip piekbelasters. Want wat zijn nou piekbelasters? Zijn dat bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van zogeheten Natura 2000 gebieden? Of de grootste uitstoters van het land? Wat nou het exacte begrip is maakte voor Dolman niet uit: “Uiteindelijk moeten wij er gewoon voor zorgen dat er minder stikstof uitgestoten wordt”. Ook concludeerde een paar stikstofwetenschappers op 5 oktober 2023 dat het uitkopen van stikstofbelasters een bescheiden stikstofwinst oplevert. Deze twijfels en onenigheden tussen wetenschappers zijn voor Thierry Baudet voeding voor zijn argumenten en gebruikt ze dan ook al te graag om de stikstofcrisis te ontkennen. 

 

Conclusie 

Thierry Baudet gebruikt zeker wel argumenten die kloppen en ook gezien worden door beiden wetenschappers (bij Lindeboom meer dan bij Dolman). Maar volgens alle twee de wetenschappers klopt het niet dat er geen stikstofcrisis bestaat. Die is er wel degelijk. Dat het stikstofbeleid wel voor twijfels kan zorgen wordt gedeeld door meerdere bronnen. Ook een recent onderzoek van de UvA over de stikstofneerslag heeft voor veel vraagtekens gezorgd bij de wetenschappers en politici. Uit dit onderzoek blijkt dat de zogenoemde stikstofneerslag niet op afstand is te herleiden en dus de bron van de uitstoters niet te achterhalen is. Dus het beleid is niet waterdicht maar het standpunt van Thierry Baudet dat er geen stikstofcrisis is, is zo lek als een mandje. 

Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.