Heeft de glastuinbouwsector een toekomst in Nederland?

Heeft de glastuinbouwsector een toekomst in Nederland?

De glastuinbouw heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen omdat de sector sociaal en ecologisch zeer belastend zou zijn. Deze maatschappelijke kosten zouden niet opwegen tegen de economische voordelen van de sector. Daarom wordt er geopperd om glastuinbouwbedrijven naar oorden buiten Nederland te verplaatsen. Maar hoe slecht is de sector voor het klimaat? En is het voor de CO2-uitstoot een goed idee om de glastuinbouwbedrijven naar oorden buiten Nederland te verplaatsen?

De glastuinbouw is het deel van de tuinbouwsector waarbij planten en voedsel in kassen geteeld worden. Om deze producten te laten groeien moeten de kassen in Nederland verwarmd worden omdat het hier te koud is om de producten zonder verwarming te laten groeien. Het verwarmen van de kassen wordt door veel glastuinbouwbedrijven nog steeds gedaan op gas. Hierbij kom veel CO2-uitstoot vrij. De glastuinbouw verbruikte in 2021 het meeste aardgas van de landbouw, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit is één van de redenen voor de kritiek op de sector. Fractievoorzitter van GL/PVDA, Frans Timmermans, wil mede hierdoor ook dat de sector haar bedrijven vooral naar oorden buiten Nederland verplaatst.

Dan zou je zeggen dat de CO2-uitstoot naar die plekken wordt verplaatst, maar dat is volgens Jeike Wallinga, natuurkundige en lector energietransitie, niet helemaal waar.  “Er moet onderscheid gemaakt worden tussen koude kassen en echt verwarmde kassen”, begint Wallinga. “Voor producten die in een verwarmde kas groeien en die naar het buitenland worden verscheept, is er misschien wel een plek in het buitenland om deze producten te laten groeien in een koude kas. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar het zo warm is dat je alleen een glazen kas hoeft neer te zetten en daar geen verwarming naartoe hoeft te voeren. Of dat je deze producten überhaupt op plekken laat groeien op plekken in het buitenland waar ze gewoon in de buitenlucht kunnen groeien.”

De sector is daarom ook bezig met innoveren om mee te kunnen in de energietransitie en zo voor minder CO2-uitstoot te zorgen. Maar hoe staan de glastuinbouwbedrijven er momenteel voor? Dat zie je in onderstaande reportage.

Over de auteur