Week van de Hoogbegaafdheid: “Wij willen misvattingen wegnemen”

Week van de Hoogbegaafdheid: “Wij willen misvattingen wegnemen”

GOUDA – Het wegnemen van misvattingen en vooroordelen over hoogbegaafdheid, dat is het doel van de “Week van de Hoogbegaafdheid.” Deze week, die start op zaterdag 9 maart, is volgens Rianne van de Ven, organisator van de week, van groot belang. “Dit concept bestaat al jaren maar we zijn nog niet waar we willen zijn.”

Hoogbegaafdheid, wat bij gemiddeld 2% van de mensen voorkomt, wordt gedefinieerd door een IQ van 130 of hoger. Maar volgens Van de Ven komt bij hoogbegaafdheid veel meer kijken dan alleen een hoog IQ. “Veel hoogbegaafden hebben moeite met prikkelverwerking en perfectionisme. Hoogbegaafdheid wordt vaak alleen maar gezien als iets positiefs, maar er zitten zo veel nare kanten aan waar nog maar weinig mensen iets over weten.”

Daarom benadrukt Van de Ven de reden dat deze week nog jaarlijks wordt georganiseerd. “Het concept is ontstaan in 2003, een lange tijd terug dus. Maar voor hoogbegaafden is het erg fijn om af en toe in het zonnetje te worden gezet. Want omdat er zo weinig kennis is over hoogbegaafdheid, worden zij vaak niet goed begrepen waardoor zij zich vaak buitengesloten voelen.”

Om zowel hoogbegaafden als het bredere publiek te informeren, organiseert de “Week van de Hoogbegaafdheid” diverse activiteiten verspreid over heel Nederland en Vlaanderen, zoals bijeenkomsten en lezingen. “Op deze manier hopen wij als organisatie dat hoogbegaafdheid wordt genormaliseerd”, ligt Van de Ven toe. “Wij hopen met deze week het bewustzijn te vergroten en begrip te creëren, omdat hoogbegaafden juist van groot belang zijn in onze maatschappij.

Bekijk hier de reportage over vooroordelen en stereotypen rondom hoogbegaafdheid.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.